Planujecie coś w typie comfort food? Padło na racuchy, które są soczyste, treściwe i niezwykle smaczne? Zwykle robicie je na drożdżach, proszku do pieczenia czy sodzie? Bez względu na to, muszą być puszyste, aksamitne i mieć słodkie, bardzo apetyczne wnętrze, z reguły wiemy, ze nie kończy się na jednym. A na kilku czy kilkunastu sztukach. Czy na pewno wszystkie muszą być na słodko? Przekonajcie się sami i zróbcie ten z przepisu Tomasza Strzelczyka.

Dlaczego racuchy są twarde i gąbczaste po usmażeniu?

Często mieliście problem, że racuchy wychodziły nie takie, jak zrobiła wasza mama czy babcia? One zawsze wiedzą, ile dodać składników, nawet, jeżeli robią to na oko. Doświadczenie tych osób nie ma ze sobą równych. Jak ustrzec się przed popularnymi błędami? Podpowiadamy poniżej:

  • nie używajcie zbyt dużej ilości sody i proszku do pieczenia - będą dość ostre w smaku, powodując pieczenie na języku,
  • nie dodawajcie więcej mąki, niż w przepisie - lejąca konsystencja sprawi, że będą puszystsze rozprowadzi się więcej pęcherzyków powietrza podczas smażenia,
  • zbyt dużo kawałków owoców czy puree może skutkować rozwarstwianiem się racuchów - dodajcie niewielką ilość, która nie spowoduje spadku jakości całej masy.

Przepis na puszyste racuchy z pieczarkami od Tomka Strzelczyka

Przygotujcie patelnię typu non-stick z powłoką teflonową. To zapobiegnie przywieraniu racuchów i w efekcie łatwiej zdejmiecie je po wysmażeniu. Pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać patelnię, w przeciwnym razie pierwszy placek z trudem będzie odchodził od naczynia.

Do zrobienia tych pysznych racuchów potrzebujecie:

  •     300 g pieczarek,
  •     jedna trzecia szklanki mąki pszennej,
  •     pół szklanki wody gazowanej,
  •     jajko,
  •     trzy łyżki kwaśnej śmietany,
  •     szczypiorek,
  •     sól i pieprz do smaku,
  •     olej do smażenia.

Posiekajcie pieczarki na drobne talarki. Wymieszajcie mąkę ze śmietaną oraz wodą gazowaną. Dodajcie do masy jajko i zmiksujcie na gładko. Posiekajcie szczypiorek i  dodajcie wraz z pieczarkami. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Rozgrzejcie patelnię z olejem do smażenia. Wyłóżcie za pomocą chochelki porcje ciasta. Delikatnie przewróćcie racuchy, gdy tylko zaczną być rumiane. Smażcie przez około 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowane racuchy możecie podawać z kleksem śmietany lub domowym sosem czosnkowym.

Są doskonałe także na drugi dzień jako dodatek do mięsnego gulaszu.