Każda pani domu ma swój własny ulubiony przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, ale większość takich mieszanek zawiera po prostu drobno pokrojone listki, dużo sosu i ewentualnie posiekany koperek lub szczypior. Można to jednak zrobić znacznie smaczniej i ciekawiej. Zobaczcie wyjątkowy, choć banalnie prosty przepis na surówkę z pekińskiej w wersji na bogato. 

Co można dodać do surówki z kapusty pekińskiej?

Aby surówka z kapusty pekińskiej była nie tylko pełna smaków i aromatów, ale dodatkowo syciła na długo i dostarczała mnóstwa wartości, dobrze jest dorzucić do niej 4 super-dodatki, czyli ser feta, awokado, orzechy włoskie i pestki granatu. Pierwszy z nich dostarczy potężnej dawki białka, drugi i trzeci to źródła zdrowych tłuszczy, a czwarty ma w sobie cenne polifenole, co daje zbilansowany zestaw makroskładników. W takiej wersji surówka może więc stać się pełnowartościowym posiłkiem, idealnym na lunch do pracy czy szkoły.

surówka z kapusty pekińskiej - przepis

Jaki sos do surówki z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej i powyższych dodatków najlepiej komponuje się z lekkim sosem winegret na bazie oliwy i soku z cytryny. Zwykle dosładzamy taki dressing miodem, ale w tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzi się syrop z granatów. Taki składnik genialnie podkręca smak warzyw i dodatkowo ma mnóstwo cennych wartości, między innymi witaminy E, C i K oraz potas, magnez, żelazo, wapń i cynk. Dzięki takiemu bogatemu składowi pomaga on regulować ciśnienie tętnicze i obniżać poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę mózgu. Zdecydowanie polecamy więc taki zamiennik miodu, szczególnie że bez problemu możecie go dostać w większości dużych sklepów.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z tym sosem pochodzi z Instagramowego profilu @tagesrezept_. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. 

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, fety i orzechów

Składniki:

  • 1 niewielka główka kapusty pekińskiej,
  • 1 pomidor,
  • 1 awokado,
  • 1 granat,
  • garść zielonych oliwek,
  • garść orzechów włoskich,
  • kawałek ser feta.

na sos:

  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • syrop z granatów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę pekińską dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odkrawamy z niej twarde końcówki, a resztę liści siekamy i przekładamy do dużej miski. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, awokado, fetę oraz plasterki oliwek i garść orzechów.

W drugiej miseczce przygotowujemy sos z oliwy, soku z cytryny, syropu z granatów, przeciśniętego przez praskę czosnku i suszonej lub świeżej, posiekanej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z surówką. Wszystko łączymy i gotowe. 

Źródło: Instagram.com/tagesrezept_/