Przez cały rok chętnie sięgamy po shaki i koktajle, ale nie da się ukryć, że to właśnie latem mają zawsze swoją chwilę świetności. Ciepłe dni to idealny moment, żeby zdecydować się na coś lżejszego niż kanapka, sałatka czy inna szybka przekąska. W większości przypadków shake czy koktajl jest też mało kaloryczny, chociaż syci naprawdę na długo. Oczywiście wyjątkiem tutaj są bardzo słodkie koktajle, które czasem przypominają bardziej desery, bo zawierają sporą dawkę lodów, posypek czekoladowych i smakowych syropów, co raczej czyni z nich prawdziwą bombę kaloryczną, niż lekki fit posiłek. My skupimy się tym razem na lekkich shake'ach z owocami sezonowymi, które mogą stanowić pyszne letnie śniadanie, drugie śniadanie albo apetyczny podwieczorek. Kochają je nie tylko dorośli, ale również dzieci.
Jak zrobić shake owsiany?
W sezonie wakacyjnym skorzystajmy z tego, co aktualnie jest szeroko dostępne na straganach i w ogródkach. Bogactwo owoców sezonowych to dobra inspiracja m.in. właśnie do przyrządzania shake'ów owsianych. Dodajmy garść borówek amerykańskich, jagód, poziomek, malin, truskawek czy nawet porzeczek, aby przygotować zdrową i smaczną przekąskę. Poza sezonem można wykorzystać np. banany albo brzoskwinie, albo dorzucić do całości garstkę mrożonych owoców.
Jeśli macie pod ręką kubek miksujący, przyrządzenie owsianego shake'a trwa dosłownie 3 minuty. Gdy nie macie akurat takiego gadżetu, shake owsiany można przygotować również przy użyciu blendera ręcznego - wtedy warto zastosować wyższy pojemnik, aby nie ochlapać całej kuchni podczas miksowania.
Składniki:
- 200-300 ml mleka lub kefiru (ilość zależna od własnych upodobań i wielkości kubka miksującego)
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- ulubione owoce (ilość i rodzaj również zależny od własnych preferencji)
Przygotowanie:
- Wlewamy do kubka miksującego mleko lub kefir.
- Dodajemy płatki owsiane.
- Dodajemy umyte i przebrane owoce.
- Całość miksujemy - jeśli lubimy bardziej grudkowatą konsystencję, należy miksować dosłownie przez chwilę, aby nie rozdrobnić koktajlu zbyt mocno.
Jaki napój wybrać do owsianego shake'a?
Większość osób przygotowuje shaki korzystając z bazy mlecznej. Mleko nie jest jednak wcale jedynym i oczywistym wyborem. Polecamy zamienić je na kefir, jogurt naturalny albo maślankę - dzięki temu shake owsiany będzie jeszcze zdrowszy dla żołądka, a dodatkowo będzie zawierał w sobie bakterie probiotyczne. Kwaskowaty posmak zmieni jednak finalny efekt i smak shake'a, dlatego warto mieć to na uwadze. Dobrze sprawdzi się też napój roślinny, np. migdałowy czy sojowy. W przypadku nietolerancji laktozy, sięgnijmy również po mleko bez laktozy.
Dlaczego warto robić owsiane shaki?
Owsiany shake syci na długo. Mleczna baza to źródło wapnia, fosforu i bogate źródło białka - jeśli wybierzecie kefir, maślankę lub jogurt naturalny, stanie się też źródłem bakterii probiotycznych, niezwykle cennych dla pracy całego układu pokarmowego. Owoce to dodatek witamin, soli mineralnych i błonnika - my wychodzimy z założenia, że im jest ich więcej, tym lepiej. Płatki owsiane są z kolei bogactwem błonnika, magnezu, cynku, witamin z grupy B, a także węglowodanów złożonych. Jak widzicie, owsiany shake jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy.
Nie sposób nie wspomnieć o tym, że shake owsiany to świetna opcja na brak czasu - wystarczy szybko umyć owoce, wyciągnąć z lodówki mleko lub kefir, dorzucić płatki owsiane i wszystko razem umieścić w kubku miksującym. Takie śniadanie lub podwieczorek możecie nie tylko przygotować błyskawicznie, ale również zjeść (a właściwie wypić) w biegu - zabrać ze sobą i skonsumować w drodze do pracy, sklepu czy na spacerze.
Shake owsiany to niespodzianka kulinarna każdego dnia. Zależnie od tego, jaką mleczną bazę wybieramy i jakie owoce dodamy, smak będzie diametralnie różny. Owsiany koktajl mleczny przygotowany na bazie kefiru i porzeczek to bardzo kwaśna kombinacja, a z kolei ten na mleku migdałowym i borówkach, będzie miał smak niemal deserowy, podobnie jak koktajl z arbuza i banana. Można również różnicować ilość płatków owsianych, dzięki czemu napój stanie się gęstszy i jeszcze bardziej sycący.














