Kiedy męczy nas infekcja, chętnie nawilżamy gardła czymś ciepłym. Zwykle jest to herbata z cytryną, miodem i imbirem, jednak okazuje się, że jest jeszcze lepszy napar na takie dolegliwości. Aby go zrobić, wystarczy tylko 1 tani składnik, a jego moc jeszcze znacznie silniejsza. Sprawdźcie, jaka herbata jest najlepsza na ból gardła i zaparzcie ją od razu, gdy czujecie, że coś was bierze.

Najlepszy domowy sposób na kaszel i ból gardła

Głównym składnikiem tego naparu jest popularne zioło, które często wykorzystujemy w kuchni. Nie kojarzy nam się ono jednak z napojami, a raczej z sosami, sałatkami czy rybami. Chodzi o suszone oregano, które okazuje się również fantastycznym, naturalnym remedium na kaszel, ból gardła i nie tylko. Po zalaniu tej przyprawy wrzątkiem otrzymamy leczniczy napar, który w przeciwieństwie do aptecznych syropów i tabletek do ssania, jest tani jak barszcz i można go zawsze mieć na wyciągnięcie ręki. Jedna paczka suszonego oregano to koszt około 2 złotych, a z takiej ilości zaparzymy kilka kubków herbatki, więc porcja takiego naparu wychodzi dosłownie za grosze. 

Herbata z oregano - właściwości

Oregano to zioło stosowane w medycynie naturalnej, za sprawą swoich wyjątkowych właściwości. Zawiera cenne olejki eteryczne, a także magnez, cynk, potas, żelazo oraz witaminy E, A, C oraz te z grupy B. Wszystkie te cenne składniki sprawiają, że napar ten pozwala zwalczyć wiele dolegliwości:

  • łagodzi kaszel i ból gardła,
  • ma działanie wykrztuśne,
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • poprawia trawienie,
  • działa przeciwzapalnie,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  •  Olejek i herbata z oregano ma szereg zastosowań. Herbata polecana jest między innymi podczas infekcji oraz chorobach układu trawiennego i moczowego. Domowa herbata kosztuje grosze, a ma zbawienny wpływ na cały organizm.

Jak zrobić napar z oregano?

Aby przygotować ten dobroczynny napój, wystarczy zalać wrzątkiem 2 łyżeczki suszonego oregano, przykryć naczynie i odstawić napar na około 15 minut. Po tym czasie możemy wypić herbatkę bez dodatków lub dodatkowo dosłodzić ją miodem i wcisnąć odrobinę soku cytryny.

Taki napój należy pić 1, maksymalnie 2 razy dziennie. Taka dawka pozwoli odczuć jego dobroczynne właściwości, jednocześnie nie niosąc za sobą żadnych skutków ubocznych. Nie należy przekraczać tej ilości, gdyż picie herbatki z oregano w zbyt dużych ilościach (powyżej 5 filiżanek) może powodować niestrawność