Dla wielu z nas zupa fasolowa jest kulinarnym wspomnieniem obiadów u dziadków, ale sami raczej rzadko robimy ją w domu. Wszystko dlatego, że aby wyszła dobrze, należy przyrządzić ją według konkretnego przepisu. Zobaczcie, co dorzucić do środka, aby uzyskać pełnię smaku i zapachu. Nie wolno pomijać 1 bardzo ważnego elementu, bo to właśnie on robi całą robotę.

Jak zrobić dobrą zupę fasolową?

Aby domowa zupa fasolowa była odpowiednio gęsta, a do tego maksymalnie aromatyczna, niezbędna jest porządna ilość wędzonego mięsa.  Bulion warto więc gotować na wędzonych żeberkach, a do środka dorzucić też podsmażoną kiełbasę i wędzony boczek. Oprócz tego przyda się również zarumieniona na patelni cebulka i czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek, dodający jeszcze więcej smaku i apetycznego zapachu. To właśnie te dodatki są kluczowe do uzyskania idealnej fasolówki jak z babcinej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić ją krok po kroku.

Zupa fasolowa - przepis babci

Składniki:

  • 2 wędzone żeberka,
  • 2 kiełbasy,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 szklanki suchej białej fasoli,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 szt. pieprzu ziarnistego,
  • 2 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz mielony do smaku.

Przygotowanie:

Wieczór wcześniej zalewamy fasolę wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Następnego dnia odcedzamy ziarenka, wkładamy je do garnka i dodajemy żeberka wołowe oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy przez około 40 minut.

Po tym czasie dorzucamy do garnka obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchew, po czym gotujemy zupę przez kolejne 20 minut. W tym czasie drobno kroimy obrane cebule oraz boczek i kiełbasę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie wszystko podsmażamy na patelni, dorzucamy do garnka i gotujemy zupę jeszcze 20 minut.

Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek oraz doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowana zupa fasolowa pysznie smakuje podana od razu, ale najlepsza jest drugiego dnia.