Dania gyros stają się coraz bardziej popularne. Z pewnością kojarzycie sałatkę gyros, ale czy próbowaliście kiedyś takiej zupy? Jeśli nie – koniecznie musicie to nadrobić. Jest naprawdę pyszna, a w dodatku przez bogactwo składników z powodzeniem zastąpi drugiego dania. Zawiera sporą ilość mięsa oraz warzyw, przez co syci i dostarcza dużo składników odżywczych.

Przepis na zupę gyros

Potrzebne składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 500 g szynki wieprzowej lub baraniny
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • około ½ czerwonej papryczki chili (do smaku)
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100-200 ml słodkiej śmietany (opcjonalnie)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • masło klarowane (do smażenia)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyjcie mięso i osuszcie je ręcznikiem. Pokrójcie je w dużą kostkę.
  2. Cebulę też pokrójcie w kosteczkę, a papryczkę chili drobno posiekajcie.
  3. Przeciśnijcie przez praskę czosnek.
  4. Podsmażcie warzywa na maśle klarowanym, a gdy cebula się zarumieni – dołóżcie na patelnię mięso.
  5. Oprószcie całość przyprawą gyros oraz sproszkowaną papryką.
  6. Mięso smażcie z obu stron przez kilka minut, a później przełóżcie zawartość patelni do garnka z grubym dnem.
  7. Na tej samej patelni podsmażcie czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy zmięknie – dodajcie ją do pozostałych składników.
  8. Wszystkie składniki zalejcie gorącym bulionem i passatą pomidorową.
  9. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez około pół godziny.
  10. W międzyczasie ugotujcie w osobnym garnku pokrojone ziemniaki,
  11. Dodajcie je do zupy i gotujcie jeszcze chwilę.
  12. Na koniec doprawcie solą i pieprzem.

Patent na pyszną zupę gyros

Przygotowując zupę gyros, pamiętajcie, żeby wybrać odpowiednie mięso. Żeby była naprawdę smaczna i esencjonalna – unikajcie robienia jej na delikatnych piersiach. O wiele lepiej sprawdzi się nieco bardziej tłuste mięso z kurczaka lub indyka. Jeśli zdecydujecie się na dodanie kurczaka – postawcie na mięso z nogi, jest tłustsze i nada zupie świetnego aromatu. W przypadku indyka świetnie sprawdzi się udziec lub golonka.