Dania gyros stają się coraz bardziej popularne. Z pewnością kojarzycie sałatkę gyros, ale czy próbowaliście kiedyś takiej zupy? Jeśli nie – koniecznie musicie to nadrobić. Jest naprawdę pyszna, a w dodatku przez bogactwo składników z powodzeniem zastąpi drugiego dania. Zawiera sporą ilość mięsa oraz warzyw, przez co syci i dostarcza dużo składników odżywczych.
Przepis na zupę gyros
Potrzebne składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego
- 750 ml passaty pomidorowej
- 500 g szynki wieprzowej lub baraniny
- 3-4 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- około ½ czerwonej papryczki chili (do smaku)
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 100-200 ml słodkiej śmietany (opcjonalnie)
- sól, pieprz (do smaku)
- masło klarowane (do smażenia)
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyjcie mięso i osuszcie je ręcznikiem. Pokrójcie je w dużą kostkę.
- Cebulę też pokrójcie w kosteczkę, a papryczkę chili drobno posiekajcie.
- Przeciśnijcie przez praskę czosnek.
- Podsmażcie warzywa na maśle klarowanym, a gdy cebula się zarumieni – dołóżcie na patelnię mięso.
- Oprószcie całość przyprawą gyros oraz sproszkowaną papryką.
- Mięso smażcie z obu stron przez kilka minut, a później przełóżcie zawartość patelni do garnka z grubym dnem.
- Na tej samej patelni podsmażcie czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy zmięknie – dodajcie ją do pozostałych składników.
- Wszystkie składniki zalejcie gorącym bulionem i passatą pomidorową.
- Całość gotujcie na wolnym ogniu przez około pół godziny.
- W międzyczasie ugotujcie w osobnym garnku pokrojone ziemniaki,
- Dodajcie je do zupy i gotujcie jeszcze chwilę.
- Na koniec doprawcie solą i pieprzem.
Patent na pyszną zupę gyros
Przygotowując zupę gyros, pamiętajcie, żeby wybrać odpowiednie mięso. Żeby była naprawdę smaczna i esencjonalna – unikajcie robienia jej na delikatnych piersiach. O wiele lepiej sprawdzi się nieco bardziej tłuste mięso z kurczaka lub indyka. Jeśli zdecydujecie się na dodanie kurczaka – postawcie na mięso z nogi, jest tłustsze i nada zupie świetnego aromatu. W przypadku indyka świetnie sprawdzi się udziec lub golonka.