Lubicie pierogi, ale czasem macie też ochotę na kebab? Ten przepis będzie dla was strzałem w dziesiątkę, bo łączy oba wymienione przysmaki. Dodatkowo robi się go łatwo i szybko, za to po zjedzeniu syci na długo. Zobaczcie przepis na pierogi gyros i koniecznie odtwórzcie go w swoich kuchniach, a nie pożałujecie.

Jak zrobić pierogi gyros?

Pierogi gyros to proste danie, które zawsze robi wielkie wrażenie. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy ani specjalnych, wymyślnych składników, gdyż bazą jest kurczak, kolorowe warzywa, żółty ser i oczywiście przyprawa do gyrosa. Choć pierwsze skrzypce gra tu niewątpliwie farsz, to niezwykle ważne jest też ciasto, a konkretnie jego odpowiednie proporcje. Na kilogram mąki pszennej zawsze dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, 100 g roztopionego masła i łyżeczkę soli. Pamiętajmy też, by ciasto przygotować wcześniej, żeby miało czas odpocząć i nabrać właściwej konsystencji.

Gotowe pierogi kebabowe można podawać z wody lub wcześniej przesmażyć je na patelni, aby był chrupkie i złociste. Podobna dowolność obowiązuje w kwestii dodatków, gdyż świetnie smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie sosu czosnkowego, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.

Przepis na pierogi gyros

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 50 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawa gyros
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, gorącą wodą i solą. Składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy.

2. W tym czasie robimy farsz. Paprykę, cebulę, czosnek i pieczarki drobno siekamy. Pierś kurczaka kroimy w małą kostkę, posypujemy przyprawą gyros i smażymy na złoty kolor.

3. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy wszystkie warzywa. Kiedy zmiękną, dorzucamy też odsączoną kukurydzę z puszki i wszystko dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka, starty żółty ser oraz ketchup i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.

4. Ciasto na pierogi cienko wałkujemy i wykrajamy z niego szklanką kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i zlepiamy w pierożka. 

5. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku