Zupa jarzynowa kojarzy wam się z jedzeniem ze szkolnej stołówki? Ten klasyczny posiłek to dla wielu z nas powrót do czasów dzieciństwa, ale nie każdy ma z tym dobre wspomnienia. Jeśli więc jesteście wśród tych, którzy pamiętają jarzynową jako mdłą zupę z rozgotowanymi warzywami, to ten przepis odczaruje wasze wyobrażenia. Dodajcie do garnka 1 extra składnik, a zwykłe danie stanie się przysmakiem jak od dobrego szefa kuchni.

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?

Klasyczny przepis na zupę jarzynową w każdym domu wygląda nieco inaczej. Zwykle ląduje tam ziemniak, seler i marchew, czasem fasolka, a innym razem kalafior, brokuł czy brukselka. Niektórzy dodają też paprykę i pomidory, dzięki którym całość staje się lżejsza i świeższa. Mało kto jednak zdecydowałby się, by pod koniec gotowania dolać do garnka świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, a ten nietypowy składnik genialnie podkręci smak warzyw, lekko je osłodzi i nada przyjemnego aromatu. Wystarczy już 1 niewielki cytrus, a zwykła jarzynówka staje się genialnym daniem o bogatym smaku jak z najlepszej restauracji. 

W tym przepisie wykorzystuje się też sporo przypraw, takich jak pieprz cayenne, wędzona papryka i rozmaryn, które świetnie balansują słodycz pomarańczy i sprawiają, że zupa staje się idealnie wyważona w smaku. Koniecznie spróbujcie, a będziecie zaskoczeni jakie to smaczne.

Ważne też, aby nie gotować zupy zbyt długo, a wtedy warzywa zdążą zmięknąć, ale przy tym wciąż zachowają przyjemną chrupkość. Co więcej, w ten sposób nie wygotujemy z nich wszystkich cennych witamin i dzięki temu zupa będzie znacznie bardziej wartościowa dla organizmu.

Przepis na zupę jarzynową inaczej

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • pół cukinii
  • 3 ziemniaki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa myjemy i/lub obieramy. Marchew i seler naciowy kroimy w plasterki, ziemniaki, cukinię, paprykę i pomidory w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy.

2. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszklą, dodajemy marchew, seler naciowy i ziemniaki, a po kilku kolejnych minutach smażenia dorzucamy paprykę, cukinię i pomidory. Kiedy wszystkie warzywa lekko zmiękną i nabiorą złocistego koloru, dolewamy bulion i gotujemy wszystko na średniej mocy palnika.

3. Zupę jarzynową gotujemy przez około 20 minut, a na koniec dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i wszystkie przyprawy. Gotową zupą można posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.