Zupa jarzynowa kojarzy wam się z jedzeniem ze szkolnej stołówki? Ten klasyczny posiłek to dla wielu z nas powrót do czasów dzieciństwa, ale nie każdy ma z tym dobre wspomnienia. Jeśli więc jesteście wśród tych, którzy pamiętają jarzynową jako mdłą zupę z rozgotowanymi warzywami, to ten przepis odczaruje wasze wyobrażenia. Dodajcie do garnka 1 extra składnik, a zwykłe danie stanie się przysmakiem jak od dobrego szefa kuchni.
Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?
Klasyczny przepis na zupę jarzynową w każdym domu wygląda nieco inaczej. Zwykle ląduje tam ziemniak, seler i marchew, czasem fasolka, a innym razem kalafior, brokuł czy brukselka. Niektórzy dodają też paprykę i pomidory, dzięki którym całość staje się lżejsza i świeższa. Mało kto jednak zdecydowałby się, by pod koniec gotowania dolać do garnka świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, a ten nietypowy składnik genialnie podkręci smak warzyw, lekko je osłodzi i nada przyjemnego aromatu. Wystarczy już 1 niewielki cytrus, a zwykła jarzynówka staje się genialnym daniem o bogatym smaku jak z najlepszej restauracji.
W tym przepisie wykorzystuje się też sporo przypraw, takich jak pieprz cayenne, wędzona papryka i rozmaryn, które świetnie balansują słodycz pomarańczy i sprawiają, że zupa staje się idealnie wyważona w smaku. Koniecznie spróbujcie, a będziecie zaskoczeni jakie to smaczne.
Ważne też, aby nie gotować zupy zbyt długo, a wtedy warzywa zdążą zmięknąć, ale przy tym wciąż zachowają przyjemną chrupkość. Co więcej, w ten sposób nie wygotujemy z nich wszystkich cennych witamin i dzięki temu zupa będzie znacznie bardziej wartościowa dla organizmu.
Przepis na zupę jarzynową inaczej
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- pół cukinii
- 3 ziemniaki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie: natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy i/lub obieramy. Marchew i seler naciowy kroimy w plasterki, ziemniaki, cukinię, paprykę i pomidory w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy.
2. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszklą, dodajemy marchew, seler naciowy i ziemniaki, a po kilku kolejnych minutach smażenia dorzucamy paprykę, cukinię i pomidory. Kiedy wszystkie warzywa lekko zmiękną i nabiorą złocistego koloru, dolewamy bulion i gotujemy wszystko na średniej mocy palnika.
3. Zupę jarzynową gotujemy przez około 20 minut, a na koniec dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i wszystkie przyprawy. Gotową zupą można posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.
















