Wszyscy kochamy smak sałatki jarzynowej, ale jej wygląd niestety raczej nie zachwyca na stole. Jeśli więc chcecie podać ją w ciekawszy sposób, przygotujcie prosty i szybki wytrawny tort. To genialny patent efektowny świąteczny poczęstunek, który zawsze robi wielkie wrażenie wśród gości.

Jak podać sałatkę jarzynową, aby wyglądała ciekawiej?

Choć ten specjał wygląda bajecznie, to przygotowanie jest banalnie proste. Przepis na tort sałatkowy składa się bowiem z takich samych produktów, jakie normalnie wrzucilibyśmy do miski, a cała magia tkwi w tym, że wszystkie składniki drobno kroimy i układamy warstwami w tortownicy. Ważne jednak, aby przed rozpoczęciem pracy dokładnie wyłożyć blachę folią spożywczą, dzięki czemu nie składniki nie przykleją się do rantów i łatwo wyjmiemy nasz tort

Na TikToku pojawiają się przeróżne przepisy na torty sałatkowe i choć wszystkie mają nieco inne składniki i dekoracje, to każdy wygląda obłędnie. Jeden z ciekawszych pomysłów możemy zobaczyć na profilu @endryanacooking.

@endryanacooking #cake #salad #saladcake #cakesalad #tasty #homemade #kitchen ♬ Lazy House - D'Angelo & Dossena

Jak zrobić tort sałatkowy?

Na początek, na dnie układamy marynowane pieczarki, tak, aby po odwróceniu blachy dekorowały górę torciku. Następnie posypujemy je drobno posiekaną zieleniną, na przykład szczypiorkiem, koperkiem czy natką pietruszki. W ten sposób stworzymy piękne tło dla naszych grzybków. Wszystkie kolejne poziomy składników możemy już układać wedle uznania.

Świetnie sprawdzą się tu zarówno tradycyjne produkty na jarzynową, czyli gotowane warzywa, jajka na twardo, ogórki i groszek. Można też jednak poeksperymentować, wzbogacając bazowy przepis o inne smaczne dodatki, na przykład oliwki, tarty żółty ser, a nawet paluszki krabowe - jak w powyższym filmie. Niezależnie od tego, co dodacie, ważne, aby każdą warstwę równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć, aby wszystko się razem złączyło