Szukacie przepisu na chrupiący dodatek do kotleta bądź ryby? Oto zdrowy, tani, łatwy w przygotowaniu i obłędnie pyszny sposób na obiad. Jeśli jeszcze nie znacie tej receptury, koniecznie wypróbujcie ją jeszcze dzisiaj, a będziecie zachwyceni.
Z czego zrobić surówkę do obiadu?
W sezonie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest nieco ograniczony, wszyscy ratujemy się zasmażanymi buraczkami i duszoną marchewką z groszkiem, ale nie powinniśmy zapominać o niezawodnych kiszonkach. Kiszonka kapusta i ogórki to fantastyczne źródła witamin i naturalne wspomagacze odporności. O ile ta pierwsza gości na naszych stołach w formie surówek, bigosów czy farszy do przeróżnych dań, o tyle ogórki jemy zwykle solo lub w zupie. Tymczasem z nich też można zrobić fantastyczną surówkę i to za niewielkie pieniądze. Wystarczy połączyć ogórki kiszone z cebulą, jabłkiem i natką pietruszki, aby stworzyć nie tylko pyszny, ale i bogaty w witaminy i minerały miks.
Surówka z ogórków kiszonych - właściwości
To połączenie składników to prawdziwa bomba witaminowa, która działa jak naturalny probiotyk i wzmacnia odporność oraz oczyszcza organizm. Ogórki kiszone są bogate w kwas mlekowy, a jabłka zawierają cenny błonnik, co w połączeniu zbawiennie wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego i jelit. Z kolei natka pietruszki to skarbnica żelaza i witaminy C. Oprócz tego, taka mieszanka dostarcza magnezu, witaminy A oraz witamin z grupy B, więc warto włączyć ją do codziennego menu dla zdrowia i urody. Jak zrobić surówkę z kiszonymi ogórkami? To banalnie proste. Zobaczcie sami.
Przepis na surówkę z ogórków kiszonych
Składniki:
- 8 ogórków kiszonych
- 1 duże jabłko
- 1 biała cebula
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Ogórki wyjmujemy z zalewy i kroimy w cienkie plastry, a cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki dokładnie myjemy i drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy z oliwą i przyprawami. Gotową surówkę odstawiamy na około 30 minut do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.