Nie ma nic lepszego sposoby na rozpoczęcie dnia niż gorące, świeżo upieczone domowe bułeczki. Aby je zrobić, wcale nie musicie wstawać 2 godziny wcześniej przed wszystkimi domownikami. Ten przepis pozwoli przygotować chrupiące pieczywo szybciej, niż weźmiecie prysznic. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami. To najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie.

Jak szybko upiec bułki?

Chrupiące bułki jak z najlepszej piekarni możecie wyczarować we własnym domu i to w mniej niż 30 minut. To tylko ułamek czasu przygotowania klasycznego przepisu, gdyż nie trzeba czekać, aż wyrosną. Wszystko dlatego, że drożdże zastępuje się proszkiem do pieczenia. Oprócz niego będą potrzebne jeszcze tylko 3 tanie składniki, które zwykle każdy ma w kuchni, czyli mąka, jogurt naturalny i odrobina soli. Taka krótka lista w zupełności wystarczy, aby przygotować świeże, chrupiące pieczywo dla całej rodziny. Przepis pochodzi z TikToka i pojawił się na profilu @jedz.pysznie. Zobaczcie, jak banalnie prosty jest ten przepis i koniecznie przetestujcie go w swoich domach. 

Przepis na domowe bułki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowania:

1. Wszystkie składniki oprócz jajka mieszamy w jednej misce, a kiedy się połączą, przekładamy je na blat i szybko wyrabiamy na jednolite ciasto.

2. Gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i robimy na nim nacięcie żyletką lub nożykiem.

3. Bułki pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.