Wielu z nas lubi przekąsić ciasto czekoladowe do kawy czy herbaty, ale mało komu chce się je regularnie piec. Zwykle przygotowywanie takiego wypieku kończy się całym stosem misek do zmywania, a nikt tego nie lubi, dlatego warto znać sprytny sposób na ułatwienie sobie życia. Zobaczcie, jak zrobić ciasto czekoladowe bez brudzenia kilku naczyń i końcówek od miksera. Ten prosty patent jest genialny i żałujemy, że nie znaliśmy go wcześniej. 

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez brudzenia miski?

W sieci i książkach kucharskich znajdziemy szereg przepisów na takie pyszności jak szybkie ciasto czekoladowe z jogurtem czy piętrowy czekoladowiec z kremem śmietankowym, ale jest coś jeszcze prostszego i równie pysznego. Aby przygotować przepyszne ciasto czekoladowe bez konieczności zmywania całego zlewu naczyń, wystarczy zastosować prosty patent. Chodzi o to, aby wymieszać wszystkie składniki od razu w naczyniu do pieczenia, wyłożonym wcześniej pergaminem. Potem wystarczy już tylko włożyć całość do piekarnika, bez potrzeby przelewania masy do nowej blaszki czy tortownicy.

Jakby tego było mało, wszystkie produkty wystarczy tylko zamieszać łyżką i nie ma tu potrzeby ubijania czy ucierania czegokolwiek mikserem. W ten sposób łatwo przygotujecie więc smakowity deser, a wasze kuchnie pozostaną lśniące. Dzięki temu patentowi pieczenie ciasta zajmie też o połowę mniej czasu, bo ręczne szorowanie misek lub pakowanie wszystkich użytych akcesoriów do zmywarki odejdzie w zapomnienie. 

Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na Instagramie @polka_w_toskanii. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

ciasto czekoladowe przepis

Źródło: Getty/iStock

Prosty przepis na ciasto czekoladowe z jednej miski

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 9 łyżek mąki,
  • 9 łyżek cukru,
  • 1 łyżka mielonej kawy,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu i garść posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wsypujemy do niego wszystkie sypkie produkty, czyli mąkę, cukier, kawę, kakao, sól, proszek do pieczenia i (opcjonalnie) cynamon. Po połączeniu suchych składników dolewamy mleko i olej, a następnie dokładnie mieszamy całość na gładką, jednolitą masę.

Do gotowego ciasta można jeszcze dosypać posiekane orzechy, a całość oprószyć kolejną porcją mielonej kawy. Tak przygotowane ciasto czekoladowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. 

Źródło: Instagram.com/polka_w_toskanii/