Wyglądają przepięknie, a smakują jeszcze lepiej. Szklane owoce to najnowszy hit, który pokochał już cały świat. Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie nadróbcie zaległości i zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku. To banalnie proste, a super efektowne.

Szklane owoce - z czym to się je?

Bijące rekordy popularności szklane owoce to w rzeczywistości tanghulu, czyli deser rodem z Chin. Tam można go spotkać na wielu straganach, ale obecnie pojawia się też w domowych kuchniach. To nic innego jak różnego rodzaju świeże owoce, oblane syropem z cukru i wody, który po zastygnięciu tworzy na nich cienką niczym tafla szkła i mega chrupiącą skorupkę

Przepis na szklane owoce jest banalnie prosty i bardzo uniwersalny, gdyż można użyć tu wszelkich ulubionych owoców. Sprawdzą się tu zarówno truskawki, winogrona, kiwi, ananas, a nawet banany. Niezależnie od tego, jakie z nich wybierzemy, wszystkie wyglądają obłędnie pod szklaną taflą, więc będą genialnym patentem na efektowną imprezową przekąskę lub zdrowszą alternatywę lizaków dla dzieci.

Jak zrobić szklane owoce?

Jak zrobić chrupiące owoce w cukrze? Zaczynamy od przygotowania ulubionych owoców i nadziania ich na długie patyczki do szaszłyków. Następnie na patelnię wsypujemy 200 g cukru i wlewamy 400 ml wody. Całość zagotowujemy, ale nie mieszamy, tylko przykrywamy pokrywką i czekamy 5 minut, aż karmel odparuje i zgęstnieje. W tak przygotowanej glazurze zamaczamy owoce na patyku i czekamy, aż wszystko zastygnie. Następnie polewamy je drugą warstwą syropu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia. 

Przepis na tanghulu robi furorę w sieci, więc na TikToku pojawiają się dziesiątki krótkich filmów z tą recepturą. Jedno z takich nagrań możemy zobaczyć na profilu @wantabite.

@wantabite Tanghulu, czyli szklane owoce to deser, który zaskoczy twoich bliskich! #tanghulu #szklaneowoce #owoce #kuchniaazjatycka ♬ Hold Tight - Madonna

Kiedy karmel jest gotowy?

Choć w teorii przepis jest super prosty, to wielu internautów przy pierwszym podejściu zalicza wpadkę. Aby łatwo sprawdzić, czy syrop ma odpowiednią konsystencję i właściwą temperaturę, wystarczy jednak przeprowadzić prosty test, czyli nabrać odrobinę na łyżeczkę i wlać cienkim strumieniem do szklanki zimnej wody. Dobrze przygotowana glazura powinna od razu zastygać, a tym samym natychmiastowo robić się twarda i chrupiąca.