Nie macie czasu na wymyślanie fantazyjnych dodatków do obiadu? Wystarczy kilka podstawowych składników i surówka gotowa. Z pewnością macie pod ręką klasyczną marchewkę oraz jabłko. Jednak to nie ono jest tajemniczym składnikiem, który spowoduje, ze całość będzie chrupać, aż miło. To z reguły niedoceniane warzywo, które jest pomijane na targowiskach. Już nie zrobicie tego błędu. Sprawdźcie naszą poradę i dokładny przepis poniżej.

Jak zrobić bardzo chrupiącą surówkę z marchewki?

Przepis na tradycyjną surówkę z marchewki warto wzbogacić o dodatek kalarepki, która nie tylko doskonale podkręci smak, ale doda też cennych składników odżywczych. Wszystko dlatego, że w tym niepozornym warzywie kryje się mnóstwo cennych witamin i minerałów. Niestety, choć kalarepa to warzywo, które znajduje się na targowiskach dość często, to nie każdy zwraca na nią uwagę. To wielki błąd, bo idealne smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana do zupy czy gulaszu. W zależności jak chcecie ją podać, warto wybrać czerwoną lub zieloną odmianę. Dlaczego jest tak wartościowa? Przedstawiamy niezbite dowody poniżej:

  • wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze,
  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku,
  • jest skarbnicą wapnia oraz witaminy C,
  • to warzywo niskokaloryczne, przez co polecane w diecie odchudzającej.
  • to także składnik bogaty w błonnik, który syci na długo,
  • wspomaga regulację pracy jelit,
  • przyczynia się do hamowania stanów zapalnych w organizmie,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • nie powinna być spożywana podczas stosowania diety wątrobowej,
  • ma działanie detoksykujące,
  • wspomaga walkę z nadwagą,
  • nie można zapomnieć o liściach - zblanszowane na patelni świetnie nadają się do sałatek czy jako dodatek do pesto.

Przepis na surówkę z marchewki i kalarepy

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • kalarepa czerwona lub zielona,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • jabłko,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Obierzcie dokładnie marchewkę i obetnijcie końcówki.
  2. Zetrzyjcie na tarce.
  3. Obierzcie kalarepę i również zetrzyjcie w niewielkie paseczki.
  4. Przełóżcie do miseczki i delikatnie ugniećcie.
  5. Wymieszajcie przyprawy z jogurtem.
  6. Jabłko pokrójcie w kosteczkę lub zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  7. Nadmiar wilgoci odciśnijcie.
  8. Dodajcie jogurt i wymieszajcie.
  9. Odstawcie na około 20 minut do przegryzienia.