Nie macie czasu na wymyślanie fantazyjnych dodatków do obiadu? Wystarczy kilka podstawowych składników i surówka gotowa. Z pewnością macie pod ręką klasyczną marchewkę oraz jabłko. Jednak to nie ono jest tajemniczym składnikiem, który spowoduje, ze całość będzie chrupać, aż miło. To z reguły niedoceniane warzywo, które jest pomijane na targowiskach. Już nie zrobicie tego błędu. Sprawdźcie naszą poradę i dokładny przepis poniżej.
Jak zrobić bardzo chrupiącą surówkę z marchewki?
Przepis na tradycyjną surówkę z marchewki warto wzbogacić o dodatek kalarepki, która nie tylko doskonale podkręci smak, ale doda też cennych składników odżywczych. Wszystko dlatego, że w tym niepozornym warzywie kryje się mnóstwo cennych witamin i minerałów. Niestety, choć kalarepa to warzywo, które znajduje się na targowiskach dość często, to nie każdy zwraca na nią uwagę. To wielki błąd, bo idealne smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana do zupy czy gulaszu. W zależności jak chcecie ją podać, warto wybrać czerwoną lub zieloną odmianę. Dlaczego jest tak wartościowa? Przedstawiamy niezbite dowody poniżej:
- wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i bakteriobójcze,
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku,
- jest skarbnicą wapnia oraz witaminy C,
- to warzywo niskokaloryczne, przez co polecane w diecie odchudzającej.
- to także składnik bogaty w błonnik, który syci na długo,
- wspomaga regulację pracy jelit,
- przyczynia się do hamowania stanów zapalnych w organizmie,
- przyspiesza gojenie się ran,
- nie powinna być spożywana podczas stosowania diety wątrobowej,
- ma działanie detoksykujące,
- wspomaga walkę z nadwagą,
- nie można zapomnieć o liściach - zblanszowane na patelni świetnie nadają się do sałatek czy jako dodatek do pesto.
Przepis na surówkę z marchewki i kalarepy
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- kalarepa czerwona lub zielona,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- szczypta pieprzu,
- jabłko,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
- Obierzcie dokładnie marchewkę i obetnijcie końcówki.
- Zetrzyjcie na tarce.
- Obierzcie kalarepę i również zetrzyjcie w niewielkie paseczki.
- Przełóżcie do miseczki i delikatnie ugniećcie.
- Wymieszajcie przyprawy z jogurtem.
- Jabłko pokrójcie w kosteczkę lub zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Nadmiar wilgoci odciśnijcie.
- Dodajcie jogurt i wymieszajcie.
- Odstawcie na około 20 minut do przegryzienia.