Przepisy na surówki zwykle wydają się nieskomplikowane, jednak czasem do ich przygotowania potrzebujemy całkiem sporej ilości składników, a także sporo czasu poświęconego na obieranie, siekanie i tarcie. Ten przepis skraca wszystkie te czynności do minimum, przez co całość jest gotowa w 5 minut.

Jaka szybka surówka do obiadu?

Ziemniaki są już prawie miękkie, a kotlety już dawno usmażone, a wy dalej szukacie pomysły na surówkę? Na takie wypadki zawsze warto mieć w lodówce kapustę pekińską, a w szafce puszkę kukurydzy. Do tego wystarczy odrobina majonezu i jogurtu oraz garstka przypraw i ziół, a reszta zrobi się już niemal sama. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy konserwowej to prawdziwy hit wśród ekspresowych dodatków do obiadu, gdyż całe przygotowania zajmują ledwo kilka minut. Nie musicie czekać, aż warzywa zmiękną, a sos przejdzie wszystkimi smakami. Wszystko jest gotowe do schrupania od razu po przyrządzeniu. Zobaczcie, jak zrobić najsmaczniejszą surówkę na ostatnią chwilę.

Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej 

Składniki:

  • 1 niewielka kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Kapustę i koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. 

2. W oddzielnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, koperkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. 

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem i gotowe.

Inne przepisy na szybkie surówki:

Jeśli nie macie akurat w domu podanych wyżej składników, możecie też skorzystać z innych pomysłów na błyskawiczne dodatki do obiadu. W tej roli świetnie sprawdzają się także: