Naukowcy z dziedziny żywienia polecają - w ramach zbilansowanej diety - łączenie dwóch posiłków rybnych tygodniowo z dużą ilością owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i chudych produktów mlecznych. W naszej diecie powinny pojawiać się ryby słodkowodne (karaś, płotka, okoń, szczupak, lin, karp) , jak i morskie (mintaj, makrela, tuńczyk, śledź). Ideałem jest łosoś, który żyje zarówno w wodzie słonej, jak i słodkiej.
Żywieniowcy i lekarze doradzają ograniczenie tłustych pokarmów w diecie, jednak to zalecenie absolutnie nie dotyczy tłustych gatunków ryb morskich. Dobrze jest jeść ryby chude (dorsz, mintaj, morszczuk), jak i tłuste (łosoś, halibut, śledź, makrela). Zawierają one bowiem niezwykle ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
Nie zapominaj także o owocach morza – krewetki, małże, homary, kraby, mają równie wysoką wartość odżywczą co ryby, ale wiele z nich jest nieporównywalnie ciekawszym i oryginalnym składnikiem potraw. Poza tym pamiętaj, że owoce morza to znane afrodyzjaki!
Włączając do diety ryby warto zwrócić uwagę na sposób ich obróbki kulinarnej. Oto parę rad dotyczących przyrządzania ryb:
- Nigdy nie rozmrażaj przed smażeniem mrożonych ryb, bo będą się rozpadać (mogą być tylko lekko rozmrożone).
- Mięso ryb morskich nie będzie się rozpadało w czasie gotowania lub duszenia, jeśli skropisz je wcześniej sokiem z cytryny.
- Rybę, aby nie wyschła podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu, owiń folią aluminiową, ale też liśćmi winogron, sałaty czy szpinaku
- Aby zachować delikatny smak i aromat ryby gotowanej na parze, dobrze jest najpierw pokropić ją cytryną i oprószyć ziołami.
- Podczas duszenia ryby należy pamiętać, że wywaru powinno być tylko tyle, by lekko ją przykrywał.
- Mrożone filety lub kostki rybne z powodzeniem przygotujesz w kuchence mikrofalowej
Polecamy ciekawe przepisy na potrawy z ryb. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na www.frosta.pl
Zapiekanka rybna z cukinią
Składniki:
20 paluszków rybnych, 2– małe, młode cukinie,1 średnia cytryna, 1/3 kostki masła, sól, pieprz, szczypiorek, folia lub rękaw foliowy do pieczenia.
Folię do pieczenia rozłożyć na blaszce. Ułożyć na niej cukinie pokrojone w krążki, a następnie oprószyć je solą, pieprzem i wiórkami masła. Na nich ułożyć paluszki rybne. Tak przygotowana potrawę przykryć warstwą folii i piec ok. 10 minut w temp. 240°C. Gotowe danie udekorować szczypiorkiem.
Bostońska zupa rybna
Składniki:
300g filetów z mintaja, 150g pieczarek, 2 pory, 80g śmietany 22 %, 40 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 kostka rosołowa drobiowa, 0,5 l zimnej wody, liść laurowy, sól, pieprz świeżo zmielony.
Pieczarki obrać i pokroić razem z porami na drobne kawałki. Włożyć je do dużego garnka i smażyć na maśle przez około 15 minut, do momentu, aż odparują. Dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty dokładnie mieszając. Dodać wino i dusić razem jeszcze przez 5 minut.
Następnie dolać wodę, kostkę rosołową i liść laurowy. Wrzucić filety pokrojone w kostkę. Zagotować i zostawić na ogniu przez 2 minuty. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz. Gotować razem jeszcze przez kilka minut.
Z FROSTĄ możesz nie tylko świetnie się bawić w kuchni, przygotowując wyśmienite dania na bazie naszych produktów. Wciągnij w zdrowa dietę i zabawę swoje dzieci: zapisz je do Dziecięcej Akademii Umiejętności