Coraz częściej sięgamy po starsze przepisy, gdzie znajdujemy metody na domowe wędliny. Niechęć do tych sklepowych często wynika z metod przechowywania, ślimaczenia się czy też smaku, który nijak nie przypomina tych domowych. Z reguły seniorzy domu wybierali kleiste mięsa, które sprawiały, że wszystko co upiekli, było soczyste i bardzo pyszne. Jest jednak jeden składnik, którego używał dziadek do podkręcenia smaku i wilgotności pieczeni. Zawsze dobrze też wyrabiał masę i piekł ją w żeliwnym garnku. Teraz i ja tak robię i za każdym razem wychodzi idealne. Wypróbujcie taki sam, jak mam ja i skorzystajcie z superpromocji w Lidlu.
Brytfanna żeliwna GSW z Lidla - dzięki niej piekę i gotuję smaczniejsze potrawy
Już nie raz przekonałam się, że naczynia z żeliwa to inwestycja na lata. Są bardzo trwałe, wytrzymałe i niemal do wszystkiego. Piekłam w nich już swój najlepszy biszkopt, chleb na drożdżach czy też gulasze. Przypomniałam sobie także o pieczeniach na kanapkę, które zrewolucjonizowały każde śniadanie. Brytfanna, która jest obecnie dostępna w Lidlu, doskonale rozprowadza ciepło podczas pieczenia. Danie nie jest przypalone z dołu i nie jest zbyt jasne po bokach czy na górze. Dodatkowo można zapiekać wszystko do temperatury 240 stopni Celsjusza. Dzięki specjalnej powierzchni, może być stosowana także do kuchenek indukcyjnych, a dla wszystkich tych, którzy nie lubią zmywać - można wkładać ją do zmywarki.
Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:
Jak zrobić najlepszą pieczeń z 1 dodatkiem, który sprawia, ze jest soczysta?
Pieczeń, którą robił zawsze mój dziadek była nie do podrobienia. Ostatnio miałam już przesyt tradycyjnych klopsów czy pasztetów i szukałam odmiany. Natknęłam się na stare zapiski dziadka, gdzie odkopałam fantastyczny przepis. Nie sądziłam, że jego tajnym dodatkiem będą tarte ziemniaki, które sprawiają, ze pieczeń jest wilgotna, soczysta i bardzo aromatyczna. Jeżeli szukaliście domowej pieczeni jako wędlina na kanapki, to świetnie trafiliście. Wypróbujcie przepis mojego dziadka. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku:
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego,
- 200 g mięsa z goleni indyczej,
- 300 g tartych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 200 g cebuli,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Najpierw przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Do tej pieczeni wystarczy dwukrotnie zmielić mięso gotowe ze składników. Pokrójcie na mniejsze kawałki mięso wieprzowe i goleń indyczą. Następnie zmielcie i dostawcie do doprawienia. Zetrzyjcie ziemniaki i połączcie z mięsem. Dodajcie jajko i doprawcie wszystko solą i pieprzem. Wsypcie także majeranek.
Cebulę posiekajcie drono i podsmażcie na oleju lub maśle. Po zeszkleniu połączcie z mięsem. Posiekajcie natkę pietruszki i dodajcie do masy. Po dokładnym wyrobieniu ręką, przełóżcie do brytfanny żeliwnej wysmarowanej olejem lub smalcem. Pieczcie przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.