Macie już dość nudnych śledzi w oleju albo ze śmietaną? Nie bójcie się zaszaleć i dodać do tej ryby kilku nieoczywistych dodatków. Śledź świetnie się komponuje z różnymi składnikami i można z niego wyczarować pyszną zakąskę. Przykładem jest przysmak gajowego, zwany też śledziami gajowego lub po prostu śledziami z grzybami. Brzmi zaskakująco? Przekonajcie się sami, jakie to pyszne.
Sposób na śledzie pachnące lasem
Kluczowym składnikiem tych śledzi są grzyby - koniecznie suszone. Ich głęboki aromat pozwala stworzyć to niesamowite i pachnące jak las w trakcie grzybobrania danie. Przygotowanie przysmaku gajowego nie jest trudne, choć trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Jak zrobić śledzie gajowego?
Składniki:
- 5-6 solonych płatów śledziowych
- 5 garści suszonych grzybów
- pół szklanki oleju
- 3 duże cebule
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zacznijcie od namoczenia śledzi. Powinny się moczyć przez około 3 godziny.
- Po tym czasie osuszcie je i pokrójcie na kawałki.
- Zalejcie suszone grzyby wodą i odstawcie na godzinę. Następnie zagotujcie (bez wymieniania wody) i gotujcie na małym ogniu przez kolejną godzinę. Gdy już się ugotują, przecedźcie je i poczekajcie, aż ostygną. Pokrójcie.
- Obraną cebulę pokrójcie w piórka, a następnie zeszklijcie na patelni. Dodajcie też liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
- Kiedy cebula się ozłoci, dodajcie na patelnię ugotowane i osuszone grzyby. Przemieszajcie, a następnie dorzućcie jeszcze cukier, ocet, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Duście jeszcze kilka minut.
- Odstawcie patelnię do ostygnięcia. Kiedy jej zawartość już się ostudzi, dodajcie śledzie pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszajcie.
- Gotowe danie przełóżcie do półmiska, przykryjcie i odstawcie do lodówki.
Tak przygotowane śledzie gajowego smakują najlepiej następnego dnia, gdy smaki już się „przegryzą”. Smacznego!