Marzą się wam maślane ciasteczka kruche, jakie jedliście u babci, ale sami nie potraficie uzyskać takiego efektu? Wypróbujcie przepis siostry Anieli, a będziecie zachwyceni efektem. Precyzyjnie wyliczone proporcje składników i konkretny sposób formowania sprawia, że tak przygotowane ciastka kruche zachwycają smakiem i konsystencją. 

Jak zrobić kruche maślane ciasteczka, aby wyszły jak u babci? 

Klasyczny przepis na kruche ciasteczka zawsze zaczyna się od wymieszania mąki, masła i cukru, jednak cała magia zaczyna się później, gdy masę trzeba uformować. Zwykle wałkujemy ciasto i wycinamy z niego wybrane kształty specjalnymi foremkami lub zwykłą szklanką, ale prawdziwy powrót do smaków dzieciństwa zapewnią nam ciastka z maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Tak właśnie robi to siostra Aniela w filmie na kanale YouTube. Ulubiona kucharka długo testowała przepisy na idealnie kruche ciasto, aż doszła do idealnej receptury, którą umieściła ją w swojej książce. Zobaczcie dokładne proporcje składników, a tak przygotowane kruche ciasteczka maślane przeniosą was wspomnieniami do kuchni waszych mam i babć.

Przepis na kruche ciasteczka maślane

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy cukier puder, masło oraz jajko i dwa żółtka. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę, a następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy w dłoniach, po czym schładzamy w lodówce.

Schłodzone ciasto kruche raz jeszcze wyrabiamy, a następnie po kawałku przedkładamy do maszynki. Z masy wyciskamy karbowane paseczki, które potem sklejamy na kształt koła. Oczywiście można wybrać inny dowolny kształt, a ciastka kruche z tej receptury wyjdą pyszne w każdej formie.

Tak przygotowane kółeczka układamy na blaszce, wysmarowanej masłem. Warto zostawiać między nimi trochę odstępów, ponieważ podczas pieczenia ciastka kruche nieco wyrosną. Gotowe maślane ciasteczka pieczemy w 170 stopniach przez około 15-20 minut.