Klasyczne ciasto kruche to 3 podstawowe składniki, czyli masło, mąka i cukier. Niektórzy dorzucają do tego jeszcze żółtko lub nawet całe jajko, a inni dodają kleks gęstej, kwaśnej śmietany. Taka mieszanka po schłodzeniu i upieczeniu zamienia się w smaczny i rumiany spód, jednak, aby uzyskać idealną kruchość, warto dorzucić coś jeszcze. Zobaczcie stary, dobry patent z babcinych notatek i zacznijcie stosować go w swoich kuchniach, a nie pożałujecie.

Jak robić idealne kruche ciasto?

Nasze babcie często mieszały masło w cieście kruchym z innym dodatkiem, a chodzi oczywiście o smalec. Okazuje się, że gdy dodamy do masła 1 łyżkę smalcu, ciasto wyjdzie jeszcze bardziej kruche i delikatne. Kiedyś był to bardzo popularny patent, a obecnie już mało kto o nim pamięta, a to wielka szkoda, bo genialnie wpływa na konsystencję wypieku.

Nie musicie się też bać o jego charakterystyczny smak, bo wcale nie będzie on wyczuwalny po upieczeniu ciasta. Nasze mamy i babcie często dodawały go nawet znacznie więcej i mieszały go aż pół na pół z masłem. Co więcej, tak przygotowane ciasto kruche jest nie tylko smaczniejsze, ale i znacznie tańsze, bo smalec kosztuje niemal 2x mniej niż masło. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i sami spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

kruche ciasto - przepis

Źródło: Getty/iStock

Sprawdzony przepis na kruche ciasto

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 50 g smalcu,
  • 3 żółtka jaj, 
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, a następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Schłodzone masło kroimy w niewielką kostkę i dorzucamy do sypkich składników, razem ze smalcem, żółtkami i śmietaną. Wszystko siekamy nożem, aż masa wstępnie się połączy, a dopiero na sam koniec krótko wyrabiamy ciasto w dłoniach. 

Gotowe kruche ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wałkujemy masę, wykładamy do blachy i nakłuwamy widelcem po całej powierzchni. Tak przygotowane kruche ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. 

Z czym upiec ciasto kruche? 

Tak przygotowany kruchy spód można podawać w wielu wersjach smakowych, wymieniając tylko nadzienie i dodatki. Pysznie będzie smakowało na przykład kruche ciasto z dżemem, czekoladą, masłem orzechowym czy bitą śmietaną. Można też rozsmarować na takim wypieku domowy kajmak lub krem z kaszy manny