Sery dojrzewające cieszą się uznaniem na całym świecie, a szczególnie w Europie. Także u nas coraz częściej wprowadza się je do codziennych potraw, by uatrakcyjnić smakowo każdy posiłek i nadać mu charakteru. Wśród nich znajdują się sery twarde, zachwycające swoim aromatem, na tyle kruche, że rozpływają się w ustach, robiąc piorunujące wrażenie na każdym, kto sięga po nie po raz pierwszy. Jednym z najbardziej cenionych odmian takich serów jest Dziugas - litewski rarytas o bardzo wielu zastosowaniach.
Ser na każdą porę dnia?
Ser Dziugas przygotowuje się z mleka krowiego, poddając go długotrwałemu procesowi dojrzewania. Jego odmiany: Mild, Piquant, Delicate, Gourmet i Luxurious leżakują w specjalnych komorach kolejno 12, 18, 24, 36 i 48 miesięcy. Różnią się więc od siebie kolorem i minimalnie także smakiem, jednak każdy rodzaj bez problemu znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Można go podawać w rozmaity sposób – na przykład pokrojony na niewielkie kostki, ponieważ wtedy świetnie sprawdzi się jako elegancka przystawka. Warto zaserwować go zawsze wtedy, gdy nie ma się pomysłu na przekąskę, a pojawiają się niespodziewani goście. Oczywiście, ser Dziugas nadaje się również do tarcia i zapiekania, a jego delikatny, choć zarazem dosyć konkretny smak, zwróci uwagę nawet najbardziej wybrednych degustatorów.
Aromat, którego na pewno się nie spodziewałeś
Sekretem powodzenia każdej potrawy, w której znajdzie się Dziugas, jest bez wątpienia jego niezwykły smak i aromat. Z jednej strony czuć kremową słodycz, właściwą większości serów dojrzewających. Prócz tego jednak, trudno nie zauważyć subtelnej goryczy, która świadczy o jakości tego produktu, a zarazem wpływa na wzmocnienie każdej kompozycji smakowej. Całości dopełnia orzeźwiający, lekko owocowy aromat – to właśnie dlatego ser tak idealnie współgra ze składnikami większości sałatek.
Jak nie do sałatek, to do czego?
Przyjęło się, że sery długo dojrzewające, takie jak właśnie Dziugas, stanowią idealny składnik sałatek – zarówno tych, komponowanych z owoców, jak i tych, łączących w sobie rozmaite warzywa. Ser można pociąć w kostkę lub na cienkie paseczki i zmieszać z wybranymi artykułami, a potem cieszyć się niezwykłym, lekko kremowym smakiem, nadającym „mocy” każdej propozycji. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że Dziugas może być też wspaniałą przyprawą, służącą do podkreślania aromatu dań obiadowych, przystawek czy potraw śniadaniowych.
Przede wszystkim, ser ten świetnie komponuje się z mięsem – kurczakiem, wołowiną, a także indykiem. Można go wówczas zetrzeć na tarce i posypać gotowe danie lub lekko zapiec, ponieważ zarumieniony Dziugas nabiera przyjemnego, lekko cierpkiego aromatu. Da się także tworzyć z nim rozmaite zapiekanki makaronowe oraz łączyć go z owocami. Ciekawą wariacją okaże się zapiekanka arbuzowa, która zaskoczy każdego swoim orzeźwiającym smakiem, balansującym na granicy słodyczy i wytrawnej ostrości.
Ser stanie się też doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju zup. Kiedy się rozpuści, wspólnie stworzą nową, niezapomnianą, lekko kremową odsłonę znanego dania. Można go z powodzeniem dodać do pomidorów, soczewicy, papryki lub cebuli. Nie można też zapominać o propozycjach deserów, ponieważ ser ten wyśmienicie łączy się z ciastami, a przy jego udziale można również stworzyć pyszne paluchy serowe.
Wzmocnienie smaku przyda się w każdej kuchni, dlatego jeśli planujesz coś wyjątkowego, co zaskoczyłoby wszystkich domowników, spróbuj koniecznie z serem Dziugas. Pamiętaj, że jeśli raz go spróbujesz, naprawdę trudno będzie Ci się z nim rozstać.















