Sezon na ogórki w pełni, a to znaczy, że w najlepsze trwa również robienie domowych przetworów. Jeśli wy też co roku szykujecie słoiki na zimę i szukacie smakowitych inspiracji na ogórkowe smakołyki, to mamy dla was coś specjalnego. Ten przepis nie jest tak popularny, jak ogórki papieskie, w zalewie chili czy gyros, ale zdecydowanie zasługuje na większą sławę. Poznajcie go i spróbujcie, a na stałe zapiszecie go w swoich zeszytach.
Jak zrobić pyszne ogórki na zimę?
Jeśli lubicie kiszone, korniszony i krokodylki, ale nieco wam już się przejadły te klasyczne przepisy, to musicie wypróbować ogórki w zalewie indyjskiej, na bazie aromatycznych przypraw. Te słoiki to hit tego sezonu, który coraz częściej zapełnia spiżarnie. W tej wyjątkowej recepturze, oprócz klasycznych składników, takich jak ocet, cukier i sól, wykorzystuje się curry, kurkumę, gorczycę, miód i ostrą musztardę. Taki zestaw przypraw fantastycznie balansuje wszystkie smaki, bo łączy zarówno słodką, słoną, kwaśną, jak i ostrą nutę.
Co więcej, dzięki tej specjalnej zalewie przetwory nabierają nie tylko wyrazistego aromatu i mocnego smaku, ale też chrupkości oraz jędrności. Warto więc spróbować, a z pewnością pokochacie ten przepis i będziecie powtarzać już co roku.
Przepis na ogórki w zalewie indyjskiej
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 1 l wody
- 400 ml octu 10%
- 100 g soli
- 300 g cukru
- 4 łyżki miodu
- 1-2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
Wszystkie ogórki dokładnie myjemy (nie obieramy), a następnie kroimy w plasterki. W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem, miodem, musztardą i wszystkimi przyprawami. Następnie do gorącej zalewy wrzucamy pokrojone ogórki i odstawiamy z ognia. Garnek przykrywamy i zostawiamy na około 3-4 godziny. Po tym czasie przekładamy ogórki do czystych, wyparzonych słoików i zalewamy je marynatą. Mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy całość przez około 5 minut od momentu zagotowania wody.
















