Doskonała sałatka musi zawierać odpowiedni sos, gładki makaron, który perfekcyjnie się z nim łączy oraz świeże warzywa, które nadadzą jej chrupkości. Sałatka hawajska kojarzy wam się z ananasem? Ten przepis go nie zawiera, jednak znajduje się coś, co sprawia, ze jest słodka, kwaskowa i świeża jednocześnie. Warto przygotować ją z podwójnej porcji i pozostawić na kilka godzin do przegryzienia. Wyciągnijcie ją na godzinę przed spożyciem - wtedy uwolni dojrzalszy, lepszy smak.

Jak zrobić sałatkę hawajską?

Wybierzcie większą miskę, aby móc odpowiednio wymieszać składniki. Gotowany makaron nieco zwiększy swoją objętość, dlatego warto o tym pamiętać.

Składniki:

  • 150 g makaronu typu kolanko,
  • 4 gałązki selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 szalotka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka mleka lub śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego.

Przygotowanie:

  1. Makaron typu kolanko ugotujcie według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente.
  2. Seler naciowy obmyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki i pokrójcie w mniejsze plasterki.
  3. Marchewki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce lub mandolinie.
  4. Szalotkę pokrójcie w niewielką kosteczkę lub piórka.
  5. Majonez połączcie z mlekiem lub śmietaną.
  6. Wymieszajcie pokrojone warzywa razem z ugotowanym makaronem.
  7. Sos na bazie majonezu doprawcie solą i pieprzem.
  8. Dolejcie ocet do makaronu i wymieszajcie.
  9. Połączcie składniki mokre z suchymi.
  10. Następnie przełóżcie do lodówki przynajmniej na godzinę. Jeżeli to możliwe, odstawcie na około 24 h.
  11. Przed spożyciem, wyciągnijcie najlepiej na godzinę przed zjedzeniem.
  12. Sałatka hawajska może być podawana do mięs z grilla, ale także jako samodzielne danie.

Który makaron najlepiej nadaje się do sałatek?

Makaron do sałatki powinien być zawsze ugotowany al dente. Zawarte w daniu płyny z łatwością są wchłaniane w jego miękką strukturę, dlatego pęcznieje i robi się jeszcze miększy. Najlepiej łączyć sałatkę z penne, farfalle czy rigatoni. To nie jedyne rodzaje, jednak najczęściej wybierane przez fanów sałatek makaronowych.

Razowy czy gryczany jest nieco bardziej wyrazistszy, dlatego najlepiej pasuje do nieco ostrzejszych i pikantniejszych dodatków. Klasyczny makaron pszenny możecie skomponować z gęstymi sosami na bazie majonezu czy śmietany.