Doskonała sałatka musi zawierać odpowiedni sos, gładki makaron, który perfekcyjnie się z nim łączy oraz świeże warzywa, które nadadzą jej chrupkości. Sałatka hawajska kojarzy wam się z ananasem? Ten przepis go nie zawiera, jednak znajduje się coś, co sprawia, ze jest słodka, kwaskowa i świeża jednocześnie. Warto przygotować ją z podwójnej porcji i pozostawić na kilka godzin do przegryzienia. Wyciągnijcie ją na godzinę przed spożyciem - wtedy uwolni dojrzalszy, lepszy smak.
Jak zrobić sałatkę hawajską?
Wybierzcie większą miskę, aby móc odpowiednio wymieszać składniki. Gotowany makaron nieco zwiększy swoją objętość, dlatego warto o tym pamiętać.
Składniki:
- 150 g makaronu typu kolanko,
- 4 gałązki selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 szalotka,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka mleka lub śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego.
Przygotowanie:
- Makaron typu kolanko ugotujcie według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente.
- Seler naciowy obmyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki i pokrójcie w mniejsze plasterki.
- Marchewki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce lub mandolinie.
- Szalotkę pokrójcie w niewielką kosteczkę lub piórka.
- Majonez połączcie z mlekiem lub śmietaną.
- Wymieszajcie pokrojone warzywa razem z ugotowanym makaronem.
- Sos na bazie majonezu doprawcie solą i pieprzem.
- Dolejcie ocet do makaronu i wymieszajcie.
- Połączcie składniki mokre z suchymi.
- Następnie przełóżcie do lodówki przynajmniej na godzinę. Jeżeli to możliwe, odstawcie na około 24 h.
- Przed spożyciem, wyciągnijcie najlepiej na godzinę przed zjedzeniem.
- Sałatka hawajska może być podawana do mięs z grilla, ale także jako samodzielne danie.
Który makaron najlepiej nadaje się do sałatek?
Makaron do sałatki powinien być zawsze ugotowany al dente. Zawarte w daniu płyny z łatwością są wchłaniane w jego miękką strukturę, dlatego pęcznieje i robi się jeszcze miększy. Najlepiej łączyć sałatkę z penne, farfalle czy rigatoni. To nie jedyne rodzaje, jednak najczęściej wybierane przez fanów sałatek makaronowych.
Razowy czy gryczany jest nieco bardziej wyrazistszy, dlatego najlepiej pasuje do nieco ostrzejszych i pikantniejszych dodatków. Klasyczny makaron pszenny możecie skomponować z gęstymi sosami na bazie majonezu czy śmietany.