Gorąc i nieprzyjemny skwar daje we znaki? Nie chcecie przygotowywać zbyt tłustych i ciężkich potraw? Postawcie na delikatną sałatkę, która jednocześnie syci na długo. Zrobicie ją na bazie młodych ziemniaków, najlepiej tych polskich. Ich delikatną skórkę możecie przetrzeć za pomocą skrobaka kuchennego lub wymyć w wodzie z solą gruboziarnistą. Dzięki temu szybko zejdzie i będą bardzo delikatne. Nie od dzisiaj wiadomo, że obierając je jak najcieniej, pozostawiamy więcej witamin i minerałów znajdujących się tuż pod nią. Sprawdźcie, jak przygotować pyszną sałatkę.

Jak zrobić sałatkę bazarową?

Wybierzcie skrobak, nożyk do obierania i miskę, aby przepłukać wszystkie składniki.

Składniki:

  • pół kilo młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3-4 ogórki gruntowe,
  • garść roszponki,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka musztardy.

Przygotowanie:

Ziemniaki wypłuczcie w wodzie z solą gruboziarnistą, aby pozbyć się skórki. Następnie gotujcie przez około 20 minut w osolonej wodzie. Możecie dodać nieco masła lub oliwy, aby były bardziej kremowe. Posiekajcie umyty szczypiorek oraz koperek. Jeżeli nie lubicie szczypiorku, możecie go zastąpić natką pietruszki.

Następnie pokrójcie w plasterki rzodkiewkę i ogórki gruntowe - wystarczy je przemyć i oczyścić z piasku. Pokrójcie ziemniaki w plasterki i wymieszajcie z resztą składników. Posiekajcie ząbek czosnku, dolejcie oliwę, sok z cytryny i doprawcie. Tak przyrządzona sałatka jest od razu gotowa do spożycia. Jeżeli chcecie, aby była wyrazistsza w smaku, odstawcie na godzinę do przegryzienia.

Jak oczyścić nowalijki, aby pozbyć się pozostałości środków ochrony roślin?

Nowalijki, tak przez wszystkich kochane, są skarbnicą witamin i minerałów. Okres między majem, a lipcem to jeden z najbardziej plennych, kiedy otrzymujemy same dobro od Matki Ziemi. Niestety podczas masowej produkcji żywności, możemy natknąć się na herbicydy, które są stosowane jako środek ochrony roślin. Nie wpływa to pozytywnie na nasze zdrowie, dlatego też warto wiedzieć, jak się ich skutecznie pozbyć.

Wybrane warzywa, w tym np ziemniaki, rzodkiewki czy pomidory przełóżcie do miski wypełnionej wodą i dodajcie sodę oczyszczoną. Wypłuczcie przez kilka minut, dokładnie myjąc warzywa. Następnie wylejcie wodę z sodą. Przepłuczcie warzywa wodą i ponownie włóżcie do miski z czystą wodą. Wlejcie kilka kropli octu jabłkowego i wymieszajcie dokładnie składniki. Po kilku minutach przetrzyjcie je ręcznikiem papierowym W ten sposób możecie się cieszyć oczyszczonymi produktami.