Zastawialiście się kiedyś skąd wzięła się tak duża popularność karpia na polskich, wigilijnych stołach? Wbrew powszechnym przekonaniom zwyczaj serwowania akurat tej ryby, nie jest uwarunkowany wielowiekową tradycją. Sięga on korzeniami czasów PRL-u, kiedy to karp był jednym z najłatwiej dostępnych gatunków ryb na rynku. W ten sposób wylądował na stołach niemalże wszystkich Polaków. Obecnie możemy jednak spokojnie wybierać spośród wielu rozmaitych rybnych opcji. Może warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia do świątecznego menu? Smaczne śledzie z dodatkiem śmietany Krasnystaw, kulebiak w unowocześnionej wersji, a może pierogi faszerowane masą z pstrąga? Spróbujcie naszych propozycji na apetyczne, świąteczne przekąski z rybami w nieoczywistym wydaniu. 

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i ogórka kiszonego

Tak przygotowana ryba to pyszna i ciekawa alternatywa dla klasycznych koreczków śledziowych po kaszubsku, czy też po żydowsku. Połączenie delikatnej, kremowej śmietany, słodkich jabłek, miodu i ogórków kiszonych zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za smakiem śledzi.


Przekąskę przyrządza się bardzo prosto, ale pamiętajcie, by do jej przygotowania używać jedynie sprawdzonych, jakościowych produktów – to przecież one decydują o finalnym smaku dania. Dodatek kremowej śmietany od Krasnystaw łagodzi intensywność pozostałych składników, dzięki czemu smak przystawki jest delikatny, lekko słodkawy i intrygujący. Jeśli chcecie, możecie w łatwy sposób przygotować śledzie w mniej kalorycznej postaci. Wystarczy, że śmietanę zastąpicie gęstym, naturalnym jogurtem lub użyjecie obu produktów w proporcji 1:1.

Mus z dorsza

Mus to nie tylko sposób podania owocowego deseru. W takiej formie możecie również przygotować pyszną, rybną przekąskę o niecodziennej konsystencji. Najlepiej smakuje w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw korzeniowych, takich jak marchewka czy seler.


Mus z dorsza serwuje się na zimno. Pokrojony w kostkę lub plastry świetnie sprawdzi się jako przekąska między daniami głównymi. Danie możecie przygotować również na bazie innych gatunków ryb – pstrąga, łososia, tuńczyka, lub wędzonej makreli.

Babka śledziowa

Babka ze śledzi? Zdecydowanie tak! W końcu babki nie muszą być przygotowywane wyłącznie w wersji na słodko. Choć pomysł może wydawać się niecodzienny, gwarantujemy – smakuje genialnie. 


Podstawę dania stanowią pieczone ziemniaki – to dzięki nim zachowuje ono swój kształt. Dodatek śledzi, świeżego masła i cebulki sprawia, że całość nabiera prawdziwie wybornego smaku. To ciekawa alternatywna dla klasycznych koreczków i filetów śledziowych. Babka śledziowa podana na ciepło w towarzystwie dobrej śmietanki z pewnością zachwyci wszystkich miłośników ryb. 

Pierogi z pstrągiem

Na wigilijnym stole tradycyjnie nie może zabraknąć pierogów. Klasycznie podaje się je z farszem z kapusty i grzybów lub w wersji na słodko - wypełnione masą makową. Warto jednak delikatnie poeksperymentować i przyrządzić je z masą na bazie wędzonego pstrąga. 



Przygotowanie nadzienia zajmie wam kilka chwil, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Połączenie wędzonej ryby, twarogu i świeżych ziół sprawia, że pierożki smakują wprost wyśmienicie. Polecamy podawać je z odrobiną jakościowej śmietany lub gęstego, świeżego jogurtu.

Kulebiak z łososiem 

Kulebiak to popularny na Podlasiu i Lubelszczyźnie zawijaniec z ciasta drożdżowego. Tradycyjnie wypełnia się go na kilka sposobów: kapustą z grzybami, kaszą gryczaną i twarogiem lub mięsem mielonym. Na wigilijnym stole polecamy zaserwować jego unowocześnioną wersję z łososiem. Gwarantujemy, ta postna i niebanalna propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. 



Jasnoróżowa, delikatna w smaku ryba fantastycznie komponuje się z tradycyjnym, kruchym ciastem. Odpowiednio przyprawiony kulebiak będzie gwiazdą każdego, wigilijnego stołu. Jeśli nie macie czasu na wyrobienie ciasta zgodnie z oryginalną recepturą, możecie zastąpić je gotowym ciastem francuskim dobrej jakości.

Szuba – śledź pod pierzynką

Sałatki warstwowe kojarzą wam się jedynie z prostym lunchem do pracy? Pora to zmienić! Szuba to bardzo pożywna, popularna na Ukrainie sałatka. Połączenie płatów śledziowych, jajek, dobrego jogurtu, jakościowego sera gouda i świeżych warzyw smakuje wprost obłędnie. 

Kolorowe śledzie pod pierzynką pięknie prezentują się na świątecznym stole, zwłaszcza jeśli są podane w szklanym naczyniu – wówczas widać, jak mieszają się ze sobą rozmaite warstwy przekąski. Wierzch sałatki polecamy ozdobić paroma łyżkami jogurtu, które będą fantastycznie kontrastować z czerwienią buraczków.
 

Boże narodzenie to idealna okazja do wypróbowania nietypowych, ciekawych przysmaków w rodzinnym gronie. Dzielenie się przepisami oraz wspólne odkrywanie nowych smaków z łatwością zbliży do siebie wszystkich biesiadników. Zachęcamy, by oprócz ulubionych wigilijnych potraw, na świątecznym stole zaserwować choć kilka bardziej niecodziennych smakołyków – goście będą zachwyceni. Możecie je urozmaicić na wiele sposobów, jak chociażby dodatkiem dobrego nabiału, czy też podaniem w odmiennej formie.

Artykuł powstał we współpracy z marką OSM Krasnystaw