Ten chłodnik jest inny niż wszystkie za sprawą 1 nietypowego, choć dobrze wszystkim znanego składnika. Okazuje się, że gdy podmienimy klasyczne warzywo na taki zamiennik, danie zyska podwójnie, bo będzie nie tylko smaczniejsze, ale i jeszcze bardziej korzystne dla całego organizmu. Poznajcie to wyjątkowe połączenie i sami skosztujcie takiego chłodnika. Będziecie zachwyceni.
Jak zrobić chłodnik inaczej?
W sieci znajdziemy dziesiątki przepisów na chłodniki w przeróżnych odsłonach. Niektórzy robią je na bazie jogurtu, inny wykorzystują do tego maślankę, a nie brakuje też fanów chłodników na kefirze. Jeśli natomiast chodzi o dodatki, to w misce z chłodnikiem pojawiają się najczęściej rzodkiewka, koperek, szczypior, botwinka i ogórki, ale tylko te świeże. My natomiast wpadliśmy ostatnio na przepis, w którym ogórki gruntowe zamienia się na kiszone, które nadają daniu 100x więcej smaku. Jakby tego było mało, taki chłodnik z ogórków kiszonych robi się też z dodatkiem samej solanki, w której pływają przetwory w słoiku. Taki zestaw to prawdziwa skarbnica cennych witamin, minerałów i probiotyków, które świetnie wpływają na odporność i pracę jelit.
Chłodnik z ogórków kiszonych - o tym trzeba pamiętać
Dzięki kiszonym ogórkom i zalewie ze słoika, chłodnik będzie maksymalnie wyrazisty i pełen aromatów, ale trzeba tu uważać z solą, gdyż już na starcie to połączenie jest dość mocno słone. Nie dodawajcie więc jej w trakcie przygotowania, a jeśli po spróbowaniu będziecie potrzebowali jednak bardziej słonej nuty, to dosólcie swoją porcję już w miseczce.
Jak podać chłodnik z ogórków kiszonych?
Tak przygotowany chłodnik z ogórków kiszonych pysznie smakuje solo, ale najlepiej podawać go z ugotowanym na twardo jajkiem, dzięki czemu będzie nie tylko jeszcze lepszy, ale i bardziej sycący. Jeśli natomiast chcecie zaserwować chłodnik z ogórków kiszonych na obiad, to po prostu ugotujcie do niego jeszcze dodatkowo młode ziemniaki, a w ten sposób otrzymacie pełne, zbilansowane danie. Mogą być one zarówno podane w mundurkach, jak i tłuczone z odrobiną masełka.
Przepis na chłodnik z ogórków kiszonych
Składniki:
- 2 szklanki zsiadłego mleka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 szklanka soku z kiszonych ogórków,
- 1 pęczek koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina cukru do smaku,
- jajka na twardo do podania.
Przygotowanie:
- Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki lub kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a koperek drobno siekamy.
- Wszystko przekładamy do dużej miski i zalewamy zsiadłym mlekiem oraz sokiem z kiszonych ogórków. Dodajemy też śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy całość odrobiną cukru do smaku.
- Tak przygotowany chłodnik z ogórków kiszonych wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet na kilka godzin, aby porządnie się schłodził i dobrze przeszedł wszystkimi smakami.
- Schłodzone danie podajemy z połówkami lub ćwiartkami ugotowanych na twardo i obranych jajek. Można też dołożyć do tego ugotowane młode ziemniaczki w mundurkach lub chrupiące pieczone ziemniaki.
Jeśli jednak akurat nie macie pod ręką ogórków kiszonych w słoiku, to z powodzeniem możecie też wykorzystać w tym przepisie nieco delikatniejsze ogórki małosolne. Oczywiście nie będzie to odtworzenie tego smaku 1:1, jednak chłodnik z ogórków małosolnych jest równie smaczny i prosty w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać, że w tej wersji chłodnik będzie mniej słony i kwaśny, więc wymaga mocniejszego doprawienia.

















