Zostało wam więcej ziemniaków z poprzedniego dnia? Nie macie pomysłu, co z nich zrobić, a nie macie czasu na żmudne wałkowanie kopytek? Wystarczy, ze pozostawicie je w niewielkich kawałkach. Nie tłuczcie ich, wybierzcie zgrabne, ładne i sprężyste porcje. Do tego dania doskonale nadadzą się każde ziemniaki, ale jedne z najbardziej pożądanych są te w typie AB, czyli sałatkowe. Nie będą zbyt suche i sypkie, a delikatnie wilgotne i soczyste. Sprawdźcie, jak zrobić ziemniaki w marynacie musztardowej, że palce lizać.

Jak zrobić ziemniaki w zalewie musztardowej?

Pokrójcie ziemniaki w talarki lub mniejsze kawałki. Ugotujcie al dente, trzymając we wrzącej wodzie tylko przez około 15 minut, w przeciwnym razie będą się nieco kruszyć i łamać.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków typu AB,
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy w ziarnach,
  • szczypta soli,
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrójcie w mniejsze kawałki – mogą być takie, które z łatwością będziecie mogli wymieszać w marynacie. Jeżeli planujecie je potem dodać do sałatki, wystarczy pokroić w kosteczkę. Po gotowaniu przez około 15 minut w osolonej wodzie, przelejcie przez sitko.

W międzyczasie wymieszajcie oliwę z oliwek, ocet i musztardę w słoiku. Dokładnie potrząśnijcie, aby składniki zemulgowały. Zalejcie taką marynatą ziemniaki i dokładnie wymieszajcie. Najlepiej odłożyć je teraz na około 2 godziny, aby przesiąknęły smakami.

Podczas podania, posiekajcie na świeżo szczypiorek lub pietruszkę i posypcie powstałą sałatkę. Możecie ją urozmaicić także prażonymi pestkami dyni czy słonecznika.

Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu ciemnieją i jak temu zapobiec?

Pozostawiliście ugotowane ziemniaki na jakiś czas w garnku i nie są apetyczne? Nie lubicie, gdy przygotowywane kopytka ciemnieją i wyglądają niesmacznie? To wszystko przez enzym o nazwie oksydaza polifenolowa. Reaguje on z powietrzem, co skutkuje czernieniem ziemniaków. Dlatego najlepszym sposobem jest użycie ich od razu po ugotowaniu. ostatecznie włóżcie je do lodówki, zakryjcie folią spożywczą i pokrywką. To pomoże zapobiec zmianie koloru.