Kochacie smak sernika? Klasyczny, polski deser jest przygotowywane na bazie twarogu, który jest nie do podrobienia. To właśnie ten ser, przygotowany z kwaśniejącego mleka jest  składnikiem batoników. Przypominają w smaku nieco naleśniki, mleczne batoniki dla dzieci i sernik w jednym. To sprawia, że to jeden z lepszych deserów, który na stałe zagości u was w menu. Wszystkie składniki macie dostępne w kuchennej szafce i lodówce, dlatego nie obawiajcie się, że będziecie potrzebować czegoś, czego nie znajdziecie w pobliskim sklepie osiedlowym. Poniżej znajdziecie przepis, który skradnie wasze serca.

Jak zrobić batoniki twarogowe?

Możecie je uformować ręcznie, dlatego nie będziecie potrzebować specjalnych foremek. Jeżeli jednak chcecie, aby wyglądały kształtnie i apetycznie, możecie zaopatrzyć się w silikonowe podłużne foremki.

Składniki:

  • 500 g twarogu krajanki lub z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany typu 18%,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • szczypta sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół torebki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią,
  • opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy lub cytryny.

Dzięki zmieleniu twarogu, uzyskacie doskonałą konsystencję batoników

Przygotowanie:

  1. Twaróg dokładnie wymieszajcie lub rozgniećcie za pomocą widelca.
  2. Przy zastosowaniu krajanki, warto jednokrotnie zmielić go za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
  3. Dodajcie do miski rozbite jajka, śmietanę, oraz startą skórkę z cytryny.
  4. Po wymieszaniu uzupełnijcie o przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  5. Na koniec doprawcie cukrem zwykłym i wanilinowym.
  6. Wymieszajcie wszystkie składniki i uformujcie zgrabną kulę.
  7. Następnie zrolujcie pojedynczo w formę batoników czy niewielkich słupków.
  8. Smażcie na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i oleju.
  9. Smażcie do zrumienienia, aż pojawi się cienka, chrupiąca skórka.
  10. Możecie podawać je na ciepło lub na zimno, gdy tylko ostygną.
  11. Doskonałym dodatkiem będzie sos na bazie truskawek lub malin - wystarczy zblendować w mikserze owoce i gotowe.

Jakiego sera najlepiej użyć do batoników?

Ser do batoników twarogowych nie powinien być zbyt tłusty. Jednak procent tłuszczu w serze nie powinien być niższy niż 10-12% - dzięki temu batoniki zachowają odpowiednią strukturę i chrupkość. Wybierzcie ser z wiaderka, jeżeli marzy wam się gładka konsystencja, bez konieczności używania dodatkowych sprzętów do jej uzyskania. Dla fanów nieco nieregularnej konsystencji polecamy klinek lub krajankę, które będą idealnie sprawdzać się w tym przypadku.