Kochacie smak sernika? Klasyczny, polski deser jest przygotowywane na bazie twarogu, który jest nie do podrobienia. To właśnie ten ser, przygotowany z kwaśniejącego mleka jest składnikiem batoników. Przypominają w smaku nieco naleśniki, mleczne batoniki dla dzieci i sernik w jednym. To sprawia, że to jeden z lepszych deserów, który na stałe zagości u was w menu. Wszystkie składniki macie dostępne w kuchennej szafce i lodówce, dlatego nie obawiajcie się, że będziecie potrzebować czegoś, czego nie znajdziecie w pobliskim sklepie osiedlowym. Poniżej znajdziecie przepis, który skradnie wasze serca.
Jak zrobić batoniki twarogowe?
Możecie je uformować ręcznie, dlatego nie będziecie potrzebować specjalnych foremek. Jeżeli jednak chcecie, aby wyglądały kształtnie i apetycznie, możecie zaopatrzyć się w silikonowe podłużne foremki.
Składniki:
- 500 g twarogu krajanki lub z wiaderka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany typu 18%,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki cukru,
- szczypta sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół torebki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią,
- opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy lub cytryny.
Dzięki zmieleniu twarogu, uzyskacie doskonałą konsystencję batoników
Przygotowanie:
- Twaróg dokładnie wymieszajcie lub rozgniećcie za pomocą widelca.
- Przy zastosowaniu krajanki, warto jednokrotnie zmielić go za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
- Dodajcie do miski rozbite jajka, śmietanę, oraz startą skórkę z cytryny.
- Po wymieszaniu uzupełnijcie o przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- Na koniec doprawcie cukrem zwykłym i wanilinowym.
- Wymieszajcie wszystkie składniki i uformujcie zgrabną kulę.
- Następnie zrolujcie pojedynczo w formę batoników czy niewielkich słupków.
- Smażcie na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i oleju.
- Smażcie do zrumienienia, aż pojawi się cienka, chrupiąca skórka.
- Możecie podawać je na ciepło lub na zimno, gdy tylko ostygną.
- Doskonałym dodatkiem będzie sos na bazie truskawek lub malin - wystarczy zblendować w mikserze owoce i gotowe.
Jakiego sera najlepiej użyć do batoników?
Ser do batoników twarogowych nie powinien być zbyt tłusty. Jednak procent tłuszczu w serze nie powinien być niższy niż 10-12% - dzięki temu batoniki zachowają odpowiednią strukturę i chrupkość. Wybierzcie ser z wiaderka, jeżeli marzy wam się gładka konsystencja, bez konieczności używania dodatkowych sprzętów do jej uzyskania. Dla fanów nieco nieregularnej konsystencji polecamy klinek lub krajankę, które będą idealnie sprawdzać się w tym przypadku.