Przygotowanie sushi, choć wydaje się skomplikowane, uda się każdemu przy zachowaniu kilku zasad. Mamy dla Was ABC domowego sushi dla początkujących i nie tylko. Zobaczcie jak krok po kroku przyrządzić w domowym zaciszu sushi, które smakuje i wygląda jak z prawdziwej japońskiej restauracji.

Lista zakupów do domowego sushi

Aby przygotować prawdziwe sushi w domowym zaciszu, potrzebnych będzie kilka niezbędnych produktów, zarówno takich rodem z kuchni japońskiej, jak i tych, które znajdziemy w każdej kuchennej szafce. Zanim więc zatoczymy rękawy i zabierzemy się do gotowania, sprawdźmy czy mamy wszystkie składniki pod ręką. Najważniejsze produkty, bez których nie obędzie się żadna prawdziwa rolka to:

  •  ryż do sushi
  •  ocet ryżowy
  •  sól i cukier
  •  nori
  •  sos sojowy
  •  wasabi
  •  marynowany imbir
  •  serek śmietankowy
  •  dowolna ryba (surowa, pieczona lub wędzona), owoce morza lub tofu
  •  ulubione warzywa i owoce

Mając taką bazę, wyczarujemy już wiele różnorodnych rolek, jednak jeśli chcemy jeszcze bardziej poeksperymentować z kuchnią japońską, możemy zaopatrzyć się także w tykwę, marynowaną rzodkiew oshinko czy kawior. Jeśli chodzi o zakupy spoza działu spożywczego, powinniśmy zaopatrzyć się w pałeczki, bambusową matę do zwijania, a także folię spożywczą.

Krok 1. Ziarnko do ziarnka, czyli przepis na ryż idealny

Dobre sushi to przede wszystkim dobry ryż. To podstawa każdego sushi, więc odpowiednie jego przygotowanie jest kluczem do sukcesu. Pierwszym etapem przygotowywania ryżu jest jego dokładnie wypłukanie. To bardzo ważna czynność, której nie należy pomijać. Ryż płuczemy nawet kilkanaście razy, aż do momentu, kiedy woda z płukania będzie całkowicie przezroczysta. Następnie zalewamy ryż zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na około 30 minut.

Po tym czasie zlewamy wodę po raz ostatni, przesypujemy ryż do garnka i zalewamy go świeżą wodą tak, aby wystawała około 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Wstawiamy ryż do gotowania i od kiedy zacznie wrzeć, gotujemy go przez 15 minut. Następnie zdejmujemy ryż z ognia i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy zaprawę, składającą się z octu ryżowego, cukru i soli w proporcjach 4 łyżki octu na 3 łyżki cukru na 1 płaską łyżeczkę soli. Dokładnie połączoną zalewę wlewamy do jeszcze gorącego ryżu, delikatnie mieszamy i odstawiamy ryż do wystygnięcia.

Krok 2. Rybne ABC - sekret filetowania i krojenia

Sercem dobrego sushi jest ryba. Pośród licznych wariantów smakowych najczęściej spotykamy rolki z łososiem, ale do domowego sushi doskonale sprawdzą się również tuńczyk, węgorz czy ryba maślana. Świetnym dodatkiem są także krewetki, ośmiornica, kalmary, przegrzebki czy paluszki krabowe.

Do perfekcyjnego filetowanie surowej ryby, jak i do krojenia jej w cienkie kawałki koniecznie musimy użyć bardzo ostrego noża. Dzięki takiemu narzędziu nie porwiemy delikatnego mięsa ryb. Specjalny nóż do łososia marki Victorinox posiada długie, cienkie i obustronnie ryflowane ostrze, które umożliwia krojenie tuż przy kości i cięcie na znacznie cieńsze kawałki niż standardowe noże. Elastyczne ostrze i wysokiej jakości drewniana rękojeść pozwolą kilkoma ruchami idealnie skroić nie tylko łososia, ale i każdą inną rybę. Z jego pomocą oszczędzamy czas, a także unikamy marnowania kawałków ryby.

Krok 3. Sushi skrojone na miarę - jak przygotować dodatki

Domowe sushi możemy zrobić w pełni pod swoje gusta, dodając ulubione warzywa i owoce. W rolkę możemy zwinąć niemal wszystkie warzywa, pod warunkiem, że nie są zbyt wilgotne. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku ogórek, marchew, papryka, rzodkiew, sałata, por i awokado. Mniej popularnym, choć równie pysznym dodatkiem do sushi są owoce. Możemy dodać do rolki świeże mango lub ananasa. Ważne, aby świeże składniki były drobno skrojone, najlepiej w cienkie paseczki.

Przy precyzyjnym krojeniu wszystkich świeżych dodatków doskonale sprawdzi się nóż stołowy do warzyw i owoców Swiss Classic. Dzięki wysokiej jakości ostrzu o ząbkowanej krawędzi nóż ten świetnie poradzi sobie ze wszystkimi warzywami i owocami z miękką skórką. Niewielki rozmiar i praktyczny kształt sprawiają, że z łatwością pokroimy nim wszystkie produkty na paski o dowolnym rozmiarze i grubości. Przy jego pomocy możemy szybko przygotować ulubione składniki i zabierać się za rolowanie!

Krok 4. Rolowanie i porcjowanie

Mając przygotowany doprawiony i wystudzony ryż, idealnie pokrojoną rybę, a także drobno skrojone świeże dodatki możemy przystępować do składania wszystkiego w smakowitą całość. Bardzo pomocnym akcesorium przy rolowaniu będzie wspomniana wcześniej bambusowa mata. Rozkładamy na niej folię spożywczą, a następnie układamy na wierzchu arkusz nori.

Na listku nori delikatnie rozkładamy cienką warstwę ryżu, zostawiając około 5-centymetrowy pusty kawałek, który ułatwi nam sklejenie gotowej rolki. Teraz na warstwę ryżu nakładamy serek śmietankowy, a na nim kładziemy rybę i wybrane warzywa. Wszystko precyzyjnie zawijamy, dociskając rolkę matą. Końcówkę nori, na której nie nakładaliśmy ryżu, delikatnie zwilżamy wodą i w ten sposób sklejamy gotową rolkę. 

Do pokrojenia zwiniętej rolki w równe kawałeczki niezbędny będzie duży i bardzo ostry nóż. Nóż szefa kuchni Grand Maître posiada 20-centymetrowe hartowane ostrze o doskonale wyważonej konstrukcji. Z kolei trwała, drewniana rękojeść doskonale leży w dłoni, ułatwiając szybkie i precyzyjne krojenie. Dzięki temu możemy bezproblemowo skroić nasze rolki na estetyczne i równe kawałki. Teraz zostaje już tylko smakować i cieszyć się własnoręcznie przygotowaną romantyczną kolacją.

Jak kroić niczym prawdziwy japoński sushimaster? Oto nóż Victorinox Santoku w akcji. Zobaczcie wideo i spróbujcie sami!

Domowe sushi możecie podać swojej drugiej połówce jako niespodziankę albo po prostu przygotować je wspólnie. Gotowanie we dwoje to świetna zabawa i dobry pomysł na udaną randkę. Wystarczy zaopatrzyć się we wszystkie składniki i przygotować dobrej jakości sprzęt kuchenny. Szwajcarskie noże Victorinox sprawią, że wspólne gotowanie będzie znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Więcej o kuchennych pomocnikach Victorinox dowiecie się tutaj. Gotujcie szybciej i sprytniej, a zaoszczędzony czas spędźcie na delektowaniu się wspólnym posiłkiem z ukochaną osobą.

Artykuł powstał we współpracy z marką Victorinox.