Sól najczęściej dodaje się do wytrawnych potraw albo warzyw. Mało kto posypuje nią owoce. Większość z nas nie zdecydowałaby się spróbować solonych truskawek. Jest to wyjątkowo nietypowe połączenie. Jednak mała szczypta popularnej przyprawy może pozytywnie wpłynąć na smak owoców.

Solone truskawki

Solone truskawki brzmią absurdalnie. Jednak połączenie sodu z fruktozą sprawi, że nasze owoce będą odznaczały się bardziej wyrazistym, słodkim smakiem. Wystarczy użyć niewielkiej ilości soli. Podobny trik niekiedy stosuje się również w przypadku arbuzów bądź melonów. Warto eksperymentować także z innymi owocami. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z dodatkiem soli. W przeciwnym wypadku uzyskamy efekt odwrotny do zamierzonego.

Solone truskawki – do czego pasują?

Solone truskawki świetnie smakują solo. Jednak równie dobrze komponują się ze słodkimi ciastami, deserami na bazie bitej śmietany, czy z lodami. Niektórzy wzbogacają o nie swoje ulubione koktajle. Z łatwością przygotujecie na ich bazie pyszny dżem, a nawet orzeźwiający sorbet.
Truskawki to także fantastyczny składnik wielu sałatek. Możecie podać je z dodatkiem kawałków sera fety. W takiej sytuacji nie trzeba ich solić. Rewelacyjnie smakują z orzechami włoskimi oraz świeżymi warzywami takimi jak pomidory czy ogórki.

Truskawki – właściwości zdrowotne

Truskawki wyróżniają się nie tylko niepowtarzalnym smakiem i aromatem, ale również bogatym składem. Okazuje się, że stanowią one cenne źródło witamin z grupy A, B, C, E i K. Ponadto owoce zawierają takie składniki mineralne jak potas, wapń, fosfor, magnez. Znajdziecie w nich również błonnik, który rewelacyjnie usprawnia pracę jelit. Ponadto sprzyja on utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Warto zaznaczyć, że truskawki cechują się dosyć niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą. Poza tym owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 g produktu odpowiada ok. 30 kcal. 

Zarówno solone truskawki, jak i te bez dodatków są bardzo cenne. W związku z tym warto wprowadzić je do swojej diety. Polecamy sięgać po nie szczególnie latem, kiedy trwa sezon na te owoce. Świeże truskawki są o wiele smaczniejsze od tych mrożonych.