Sezon na truskawki w pełni, więc wszyscy przynosimy je do domów kilogramami. Często jednak radość z tego przysmaku trwa krótko, bo już po 2 dniach owoce stają się skapciałe i miękkie, a przede wszystkim niesmaczne. Jak temu zapobiec? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a truskawki pozostaną świeże nawet przez cały tydzień.

Jak przechowywać truskawki, aby były świeże 2x dłużej?

Nie każdy pamięta, żeby od razu po przyniesieniu owoców wyjąć je z reklamówki. Niektórzy myją tylko część do zjedzenia na bieżąco, a całą resztę zostawiają w plastiku, a to najgorsze, co można zrobić. Zapamiętajmy więc, aby od razu przesypać całą zakupioną ilość do sitka lub koszyka, aby owoce miały dostęp do powietrza, bo to znacznie wydłuży ich przydatność. Najlepiej, aby było to możliwie jak najbardziej płaskie naczynie, aby truskawki nie leżały piętrowo i nie przygniatały się wzajemnie. 

Przekładając je do ażurowej miski czy durszlaka, warto przy okazji szybko przebrać całą partię i od razu odrzucić wszystkie zepsute sztuki. To równie ważne, bo każda nadpsuta truskawka przyspieszy proces gnicia. 

Tak przygotowane truskawki przechowujemy w lodówce, najlepiej w dolnej szufladzie lub na górnej półce. Wcześniej warto jednak zastosować pewien prosty patent, który dodatkowo przedłuży świeżość owoców.

Co zrobić, żeby truskawki nie gniły w lodówce?

Chodzi o genialny w swojej prostocie trik ze słoikiem. Najpierw myjemy truskawki, nie odrywając szypułek, a następnie lekko je osuszamy i przesypujemy do czystego słoika, po czym dokładnie go zakręcamy i chowamy do lodówki. Przechowywane w ten sposób owoce zachowają idealną konsystencję i pełnię smaku nawet przez 8 dni. Ten sprytny patent pochodzi z TikToka użytkowniczki @mojenawierzchu.

@mojenawierzchu Dłuższa życie truskawek #triksandtips #fridgeorganization #truskawki #lodowka #przechowywanie ♬ BARELY BREATHING - Grant Averill