Placki to szybka, smaczna, ale też tania propozycja na rodzinny obiad. Sprawdzą się idealnie, gdy akurat nie macie czasu "pichcić" i potrzebujecie czegoś ekstremalnie szybkiego. Najczęściej robimy placki ziemniaczane. Ta potrawa szybko jednak może się znudzić. Dlatego warto poeksperymentować i zrobić pyszne placuszki z innego warzywa, np. z kapusty pekińskiej. Jeśli połączycie je z 1 dodatkiem – będą naprawdę pyszne.
Pyszne placki z kapusty pekińskiej z ciekawym dodatkiem
Placki z kapusty pekińskiej będą świetnie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie je też połączyć ze swoim ulubionym sosem, np. grzybowym. Dzięki nim urozmaicicie domowe menu, ale to też dobry pomysł na potrawę dla wegetarian.
Szalenie ważny w tym przepisie jest pewien składnik, który sprawi, że wasze placki oprócz wyjątkowego smaku, będą miały świetną konsystencję. Chodzi o starty ser żółty. Jeśli jesteście miłośnikami potraw z jego dodatkiem – pokochacie te placuszki. Te placki robi się banalnie prosto i szybko, co jeszcze bardziej zachęca, by przygotować je od razu.
Przepis na placki z kapusty pekińskiej
Potrzebne składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula
- 2-3 jajka
- 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
- olej do smażenia
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie, osuszcie, a następnie drobno posiekajcie kapustę pekińską.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w małą kostkę.
- Opłuczcie koperek, a później drobno go posiekajcie.
- Wrzućcie do miski posiekaną kapustę, cebulę oraz koperek.
- Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, śmietanę oraz mąkę.
- Całość doprawcie solą, pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
- Dodajcie do masy starty na tarce żółty ser i jeszcze raz wymieszajcie.
- Z gotowej masy uformujcie łyżką małe placki i smażcie je na patelni z obu stron na złoty kolor.