Placki to szybka, smaczna, ale też tania propozycja na rodzinny obiad. Sprawdzą się idealnie, gdy akurat nie macie czasu "pichcić" i potrzebujecie czegoś ekstremalnie szybkiego. Najczęściej robimy placki ziemniaczane. Ta potrawa szybko jednak może się znudzić. Dlatego warto poeksperymentować i zrobić pyszne placuszki z innego warzywa, np. z kapusty pekińskiej. Jeśli połączycie je z 1 dodatkiem – będą naprawdę pyszne.

Pyszne placki z kapusty pekińskiej z ciekawym dodatkiem

Placki z kapusty pekińskiej będą świetnie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie je też połączyć ze swoim ulubionym sosem, np. grzybowym. Dzięki nim urozmaicicie domowe menu, ale to też dobry pomysł na potrawę dla wegetarian.

Szalenie ważny w tym przepisie jest pewien składnik, który sprawi, że wasze placki oprócz wyjątkowego smaku, będą miały świetną konsystencję. Chodzi o starty ser żółty. Jeśli jesteście miłośnikami potraw z jego dodatkiem – pokochacie te placuszki. Te placki robi się banalnie prosto i szybko, co jeszcze bardziej zachęca, by przygotować je od razu.

Przepis na placki z kapusty pekińskiej

Potrzebne składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej 
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula
  • 2-3 jajka
  • 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie, osuszcie, a następnie drobno posiekajcie kapustę pekińską.
  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie w małą kostkę.
  3. Opłuczcie koperek, a później drobno go posiekajcie.
  4. Wrzućcie do miski posiekaną kapustę, cebulę oraz koperek.
  5. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, śmietanę oraz mąkę.
  6. Całość doprawcie solą, pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  7. Dodajcie do masy starty na tarce żółty ser i jeszcze raz wymieszajcie.
  8. Z gotowej masy uformujcie łyżką małe placki i smażcie je na patelni z obu stron na złoty kolor.