Jeśli jesteście miłośnikami placków ziemniaczanych, to te zwalą was z nóg. Smakują jak z najlepszej restauracji, a do ich wykonania nie potrzebujecie nic wyjątkowego. Zobaczcie, co będzie wam potrzebne i zajrzyjcie do lodówki, a potem od razu bierzcie się za testowanie tego przepisu.   

Jak zrobić placki ziemniaczane inaczej?

Wielu miłośników gotowania zastanawia się co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze, tymczasem odpowiedź jest bliżej, niż mogłoby się wydawać. Okazuje się bowiem, że do ziemniaczanej masy idealnie pasują pewne dwa popularne składniki, które zwykle kojarzymy z pizzą lub zapiekankami. Aby stworzyć placki z twistem, wystarczy bowiem dodać do tartych ziemniaków ser i szynkę, a dalej robić wszystko jak zwykle. Sprawdzi się tu każdy rodzaj sera, choć najlepsze będą te twarde, jak parmezan, cheddar czy ementaler. Z kolei, jeśli chodzi o szynkę, to możemy wybrać dowolny ulubiony typ. Ważne, aby oba te składniki dość drobno pokroić lub zetrzeć, żeby mogły dobrze połączyć się z tartymi ziemniakami. 

Przepis na placki ziemniaczane z serem i szynką

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g twardego żółtego sera
  • kilka plastrów szynki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • śmietana i szczypiorek do podania

Przygotowanie:

1. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce, podobnie jak ser żółty. Szynkę kroimy w kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawami na jednolitą masę.
3. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i wykładamy na niego łyżką niewielkie placuszki. Smażymy je na średniej mocy palnika z dwóch stron, aż nabiorą złocistego koloru.
4. Usmażone placki układamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.