Bez jajek, mleka i mąki. Czy aby na pewno mowa o naleśnikach? Zdecydowanie tak. Z tego przepisu mogą skorzystać nie tylko osoby na diecie, ale także te, które borykają się z nietolerancją glutenu. Sycą na dość długo i mają aromatyczny, lekko orzechowy posmak. Te z dodatkiem nasion soczewicy nie mają sobie równych. Są znane w kuchni indyjskiej, gdzie nadziewane są ryżem, groszkiem i rozmaitymi przyprawami. Spróbujcie tego patentu, a będziecie musieli uzupełnić zapasy soczewicy.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe z soczewicy?

Soczewica może być czarna, czerwona lub zielona. Wybór należy do was - bez względu na to, na jaką się zdecydujecie, naleśniki wyjdą przepyszne.

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy,
  • 4 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namoczcie w wodzie - najlepiej przez około 2-3 godziny.
  2. Uprzednio przed moczeniem przepłuczcie ją, aby usunąć pozostałości.
  3. Po namoczeniu zblendujcie na gładką masę i doprawcie solą.
  4. Jeżeli chcecie, na tym etapie możecie dodać suszoną paprykę w proszku czy bazylię.
  5. Smażcie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju.
  6. Smażcie tak, jak klasyczne naleśniki.
  7. Podważcie silikonową szpatułką, aby łatwiej było przerzucić naleśniki na drugą stronę.
  8. Możecie je przysmażyć z każdej strony przez około minutę.
  9. Po odparowaniu i przestygnięciu będą idealną bazą do krokietów, farszu warzywnego czy 'a la ruskich.
  10. Nie zapomnijcie, że przez brak dodatku jajek mogą być nieco delikatniejsze - nie będą się rwały, jeżeli będziecie smażyć cienkie naleśniki.
  11. Dodatkowa rada: nie ruszajcie naleśnikiem, nim sam nie zacznie odchodzić od patelni - to klucz do sukcesu.

Właściwości odżywcze i zdrowotne soczewicy

Soczewica czerwona, czarna czy zielona to nie tylko bogactwo białka i witamin, ale też cenne źródło antyoksydantów. Ma również właściwości prozdrowotne i wspomaga:

  • redukcję złego cholesterolu we krwi,
  • leczenie anemii, przy niedoborach żelaza,
  • prawidłowe wypróżnianie,
  • dobre funkcjonowanie układu trawiennego,
  • odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • zmniejszenie ciśnienia krwi i utrzymanie na odpowiednim poziomie,
  • sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.
  • dietę kobiet ciężarnych i wzbogaca o kwas foliowy,
  • i uzupełnia niedobory witamin z grupy B.