Bez jajek, mleka i mąki. Czy aby na pewno mowa o naleśnikach? Zdecydowanie tak. Z tego przepisu mogą skorzystać nie tylko osoby na diecie, ale także te, które borykają się z nietolerancją glutenu. Sycą na dość długo i mają aromatyczny, lekko orzechowy posmak. Te z dodatkiem nasion soczewicy nie mają sobie równych. Są znane w kuchni indyjskiej, gdzie nadziewane są ryżem, groszkiem i rozmaitymi przyprawami. Spróbujcie tego patentu, a będziecie musieli uzupełnić zapasy soczewicy.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe z soczewicy?
Soczewica może być czarna, czerwona lub zielona. Wybór należy do was - bez względu na to, na jaką się zdecydujecie, naleśniki wyjdą przepyszne.
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy,
- 4 szklanki wody,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Soczewicę namoczcie w wodzie - najlepiej przez około 2-3 godziny.
- Uprzednio przed moczeniem przepłuczcie ją, aby usunąć pozostałości.
- Po namoczeniu zblendujcie na gładką masę i doprawcie solą.
- Jeżeli chcecie, na tym etapie możecie dodać suszoną paprykę w proszku czy bazylię.
- Smażcie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju.
- Smażcie tak, jak klasyczne naleśniki.
- Podważcie silikonową szpatułką, aby łatwiej było przerzucić naleśniki na drugą stronę.
- Możecie je przysmażyć z każdej strony przez około minutę.
- Po odparowaniu i przestygnięciu będą idealną bazą do krokietów, farszu warzywnego czy 'a la ruskich.
- Nie zapomnijcie, że przez brak dodatku jajek mogą być nieco delikatniejsze - nie będą się rwały, jeżeli będziecie smażyć cienkie naleśniki.
- Dodatkowa rada: nie ruszajcie naleśnikiem, nim sam nie zacznie odchodzić od patelni - to klucz do sukcesu.
Właściwości odżywcze i zdrowotne soczewicy
Soczewica czerwona, czarna czy zielona to nie tylko bogactwo białka i witamin, ale też cenne źródło antyoksydantów. Ma również właściwości prozdrowotne i wspomaga:
- redukcję złego cholesterolu we krwi,
- leczenie anemii, przy niedoborach żelaza,
- prawidłowe wypróżnianie,
- dobre funkcjonowanie układu trawiennego,
- odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- zmniejszenie ciśnienia krwi i utrzymanie na odpowiednim poziomie,
- sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.
- dietę kobiet ciężarnych i wzbogaca o kwas foliowy,
- i uzupełnia niedobory witamin z grupy B.
















