Już powoli można zbierać ogórki, by zrobić z nich, jak co roku, zapas korniszonów czy lubianych przez wszystkich ogórków kiszonych. By tak się stało, rośliny muszą być zdrowe, regularnie podlewane oraz nawożone. Zasilanie nawozami jest konieczne do tego, by otrzymać obfite zbiory. Można kupić gotowe mieszanki w sklepie lub zrobić nawóz samodzielnie. Poznajcie prosty przepis na taką odżywkę, dzięki której ogórki będą rosły, jak trzeba. 

Domowy nawóz do ogórków

Do zrobienia tego nawozu potrzebujecie jedynie 2-3 liści laurowych, garści ziaren czarnuszki i litra wody. Zmielcie liście oraz ziarna czarnuszki, a następnie zalejcie je ciepłą wodą. Odstawcie mieszankę na noc, a następnego dnia odcedźcie i użyjcie jej do podlania ogórków, a także pomidorów. Oczywiście, jeżeli macie dużo roślin do podlania, to odpowiednio zwiększcie ilość podanych składników. 

Jak pielęgnować ogórki?

Ogórki preferują słoneczne i bardzo ciepłe stanowisko. Spadek temperatury już do 13 stopni Celsjusza sprawia, że dochodzi do zahamowania wzrostu kwiatów i owocowania. Z tego względu, przy kapryśnej, polskiej pogodzie, często uprawia się ogórki w szklarni lub tunelu foliowym, który zapewni odpowiednio wysoką temperaturę. Ogórek najlepiej bowiem się czuje w temperaturze od 20 do 25 stopni Celsjusza.

Rośliny te należy często i intensywnie podlewać, ze względu na to, że są płytko ukorzenione. Nie można używać w tym celu bardzo zimnej wody, szczególnie w upalne dni. Najlepiej podlewać ogórki wczesnym rankiem, by uniknąć rozwoju chorób grzybowych. 

Co daje jedzenie ogórków?

Ogórki to bardzo smaczne i zdrowe warzywa, dlatego warto jeść je jak najczęściej - zwłaszcza latem. Składają się z wody w aż 90%, więc doskonale sprawdzą się w upały. W ogórkach znajduje się też witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), a także witamina A, E, K oraz minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Regularne jedzenie ogórków wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi, poprawia trawienie i metabolizm, a także działa moczopędnie