Durszlak to jeden z podstawowych elementów kuchennego wyposażenia, jednak niemal wszyscy używamy go tylko do jednego celu, a okazuje się, że na tym nie kończy się jego przydatność w podczas gotowania. Zobaczcie, dlaczego warto przykryć nim patelnię, a będziecie zaskoczeni jak dobrze to działa. Ten prosty trik powinien znać każdy. 

Czym różni się durszlak od sitka?

Wiele osób zastanawia się, czy durszlak i sitko to to samo. Chociaż sporo osób myśli, że to po prostu dwie różne nazwy tego samego kuchennego akcesorium, to w rzeczywistości jest tu jedna zasadnicza różnica. Otóż te dwa przedmioty różnią się wielkością otworów, a przez to również funkcjami. Durszlak ma większe dziurki, dlatego sprawdza się przy odcedzaniu makaronu, ziemniaków czy warzyw, natomiast sitko charakteryzuje się znacznie drobniejszymi otworami, przez co używa się go głównie do przesiewania produktów sypkich, takich jak mąka i cukier puder. Warto więc mieć obie te rzeczy, szczególnie, że można ich też użyć do innych celów. Okazuje się, że durszlak świetnie sprawdza się jako zmiennik pokrywki na patelnię. Zobaczcie dlaczego.

Dlaczego warto przykryć patelnię durszlakiem?

Oprócz tradycyjnego przeznaczenia durszlaka, warto go stosować jeszcze w jednym celu, a mianowicie do przykrywania patelni. Okazuje się, bowiem że sprawdza się on do tego nawet lepiej niż dedykowana temu pokrywka, gdyż dziurki metalowego durszlaka przepuszczają powietrze, które jest niezbędne do poprawnego smażenia, natomiast gdy zakrywamy całą patelnię tradycyjną pokrywką, para skrapla się na niej od środka i znów spływa do jedzenia. Przez to, żywność zamiast się smażyć na złoto, zaczyna się dusić, więc panierka na schabowych, rybie czy nuggetsach nie wychodzi tak chrupiąca, jakbyśmy tego chcieli. Wykorzystując durszlak zamiast pokrywki, unikniecie więc pryskania tłuszczu, ale jednocześnie nie zablokujecie procesu smażenia.