Rubinowy kolor barszczu pięknie prezentuje się w misce, ale znacznie gorzej na obrusie. Kiedy zupa niefortunnie wyleje się na stół, zostawia brzydką plamę, którą potem bardzo trudno sprać. Jest jednak prosty trik, dzięki któremu krwistoczerwone zabrudzenia znikają w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak pozbyć się plamy z buraków w 15 minut.

Czym sprać plamę z barszczu?

Zanim przejdziemy do ratowania takie sytuacji, musimy pamiętać, aby dodatkowo jej nie pogorszyć, dlatego najważniejszą zasadą jest, aby pamiętać, że nie wolno pocierać powstałej plamy. Choć w przypływie emocji często jest to nasz pierwszy odruch, to niestety taki ruch sprawia, że plama się powiększa, a dodatkowo wnika jeszcze mocniej w tkaninę, przez co trudniej będzie ją wyczyścić.

Co więc należy zrobić, kiedy barszcz nam się rozleje? Najlepiej skierować kroki prosto do kuchni, gdyż to właśnie tam znajdziecie najlepszy naturalny odplamiacz. Z takimi zabrudzeniami świetnie radzi sobie bowiem sól kuchenna. Jak to działa? Wystarczy posypać plamę solą i zostawić na 15 minut. Po takim zabiegu wrzucamy obrus do prania na taki program jak zwykle. Choć sam trik jest banalnie prosty, to najbardziej liczy się tu czas, gdyż, im szybciej zadziałamy, tym większa jest szansa na pozbycie się plamy. Zaschnięte zabrudzenia schodzą znacznie trudniej i niestety często nie da się ich pozbyć bez pomocy wybielającego detergentu. 

Jak usunąć plamę z buraków? Inne sposoby

Sól to tylko jeden z wielu naturalnych wybielaczy. Okazuje się, że w swoich kuchniach mamy znacznie więcej produktów, które pomagają usuwać zabrudzenia. W tym celu świetnie sprawdzą się także:

  • sok z cytryny (skrapiamy nim zabrudzenie i zostawiamy na 15 minut),
  • kwasek cytrynowy (posypujemy nim plamę i czekamy 15-20 minut),
  • kromka chleba (należy ją najpierw nasączyć wodą, a potem przyłożyć do świeżej plamy, aby wchłonęła barwnik),
  • maślanka (moczymy w niej tkaninę przez kilka godzin),
  • alkohol (nanosimy go na wacik i delikatnie wciskamy w plamę).