Placki ziemniaczane mogą być świetną bazą dla wielu dodatków. Niektórzy jedzą je na słodko, inni nie rozumieją tego pomysłu i wybierają do nich śmietanę, gulasz lub sos pieczarkowy. W wersji z tartą cebulą będą wyśmienite bez dodatków. Placki jednak często ciemnieją - są wtedy równie smaczne, ale dla osób, które jedzą oczami, kolor jest tak samo ważny jak ich smak czy konsystencja. Niektórzy nie zwracają na to uwagi, ale ciemne placki na talerzu nie zachęcają do jedzenia.

Dlaczego ziemniaki na placki ciemnieją?

Po starciu ziemniaków masa często leży, odpoczywa i czeka, aż wrzucisz ją na patelnię. W międzyczasie, podobnie jak pokrojone jabłka, często ciemnieje. To naturalny proces - dzieje się to na skutek utleniania się ziemniaków. Nie wpływa to na smak placków czy ich aromat, ale na wygląd gotowego dania na talerzu. Ciemnieniu masy ziemniaczanej na placki można jednak zapobiec - i bez obaw, nie będziemy ich zakwaszać sokiem z cytryny (tak, jak robi się to w przypadku awokado czy jabłek, które również ciemnieją). 

Jak zapobiec ciemnieniu tartych ziemniaków?

Wystarczy 1 prosty zabieg. Dodajcie do masy na placki mleko i mąkę. Ważny jest tutaj również odpowiedni moment. Jeśli robicie placki ziemniaczane z dodatkiem mąki, wsypcie ją do miski, a następnie dodajcie do niej ziemniaki i mleko. Sprawi ono, że tarte ziemniaki nie ściemnieją - skrobia się nie utleni. Jeśli do placków nie dodajecie zwykle mąki, możecie ją pominąć, a mleko dodać do roztrzepanych jajek. Tak przygotowaną miksturę wlejcie do startych ziemniaków. Jak zrobić placki ziemniaczane, które nie ciemnieją? Oto dokładny przepis. 

Placki ziemniaczane, które nie ciemnieją - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • pieprz i sól do smaku

Opcjonalnie: 1 cebula (można pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Rozkłóćcie jajka z mlekiem i zetrzyjcie cebulę. Wymieszajcie ją z jajeczną masą. 
  2. Dodajcie do niej mąkę.
  3. Zetrzyjcie ziemniaki, doprawcie masę ziemniaczaną solą i pieprzem. 
  4. Wlejcie masę jajeczną do ziemniaków, dokładnie wymieszajcie. 
  5. Wykładajcie placki na rozgrzaną patelnię za pomocą chochelki lub dużej łyżki i smażcie na złoto z obu stron.