Polacy mogą się pochwalić własnymi słodyczami, które mają długą tradycję i są znane na całym świecie. Przykładem jest lubiane przez chyba wszystkie pokolenia ptasie mleczko. Prawie 100 lat temu przepis na ten przysmak opatentował Jan Wedel i prędko słodkie pianki w czekoladowej polewie zawojowały rynek słodyczy. Sam fakt, że po tylu latach są wciąż bardzo popularne świadczy o niebywałym sukcesie polskiego cukiernika. Taki piankowy deser możecie przygotować w domu z nieco innych składników. Domowe pianki będą bardzo smaczne - a do tego wzbogacone o kawową nutę. 

Pianki kawowe w sam raz na deser

Mamy dla was przepis na smakowite pianki kawowe, które bardzo przypominają klasyczne ptasie mleczko. Zrobicie je z lekkiego serka typu skyr, cukru, żelatyny, odrobiny kawy oraz gorzkiej czekolady. Pianki są delikatne, leciutkie i pyszne. Będą w sam raz na deser i posmakują każdemu, kto kocha ptasie mleczko. Cały przepis na te pyszności wraz ze sposobem przygotowania znajdziecie poniżej. 

Prosty przepis na pianki kawowe

Składniki:

  • 1 kubeczek serka skyr naturalnego (150 g),
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • pół płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Przygotowanie:

Wsypcie żelatynę do kubka. Wlejcie 2 łyżki zimnej wody i mieszajcie, aż żelatyna się rozpuści. Podgrzejcie ją w mikrofali, ale bardzo krótko - żelatyna ma się tylko rozpuścić, ale absolutnie nie może się gotować. Odłóżcie do ostudzenia.

Do miski przełóżcie skyr, dodajcie cukier i ubijcie na puch. Wsypcie do masy kawę rozpuszczalną oraz dodajcie ostudzoną żelatynę. Mieszajcie do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę przełóżcie do prostokątnego pojemnika, wyrównajcie z wierzchu i odłóżcie do lodówki do stężenia.

Kostki czekolady rozpuśćcie w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Jeśli wybierzecie drugą opcję, uważajcie, żeby czekolada się nie przypaliła w trakcie podgrzewania. 

Gdy masa piankowa już stężeje, wyjmijcie ją z lodówki. Pokrójcie na prostokąty i każdy z nich polejcie polewą czekoladową. Ponownie odłóżcie je do lodówki na 1-2 godziny. Kiedy czekolada zastygnie, pianki są gotowe do podania.