Każdy z nas czasem ma dni, gdy lodówka świeci pustkami, a pomysłu na obiad brak. W takich sytuacjach najlepszym pomysłem będzie patelnianka, która powstaje nie tylko banalnie łatwo i z niewielu składników, ale przy okazji błyskawicznie i bez stosu naczyń do zmywania. Poznajcie to sycące danie i zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.

Czym jest patelnianka?

Patelnianka to nic innego jak prosta zapiekanka makaronowa. Jak wskazuje sama nazwa, przygotowuje sią ją w pełni z patelni i to zaledwie w 20 minut, więc to idealnie pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko trochę suchego makaronu typu kokardki, kolanka, rurki czy muszelki oraz pomidory w puszce i tarty ser.

Dodatkowym walorem tego przepisu jest to, że można do niego wykorzystać niemal wszystko, co zalega nam w lodówce, gdyż sprawdzi się tu zarówno mięso mielone, jaki resztki wędlin czy kiełbasy.

Opcjonalnie zapiekankę makaronową można też wzbogacić warzywami, takimi jak papryka, cukinia, kalafior czy brokuły. Wszystko zależy od waszych preferencji oraz tego, co akurat macie pod ręką. Zobaczcie podstawowy przepis i zmieniajcie go na wszystkie sposoby, tworząc coraz to nowsze kompozycje smakowe.

Patelnianka, czyli zapiekanka makaronowa - przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 szklanki suchego makaronu,
  • 200 g tartego żółtego sera,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 szklanka wody lub bulionu,
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania cebuli i czosnku, a następnie drobnego ich pokrojenia. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na odrobinie oliwy, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką i podsmażamy, aż mięso się zarumieni.

W tym momencie wsypujemy na patelnię suchy makaron i dolewamy krojone pomidory z puszki oraz szklankę wody bądź bulionu. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 7-10 minut. W tym czasie kilkukrotnie mieszamy całość. 

Gdy makaron zmięknie, posypujemy jeszcze tylko danie po wierzchu tartym serem i ponownie przykrywamy patelnię pokrywką, aby się rozpuścił. Gotowa zapiekanka patelnianka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.