Męczą was bóle pleców i stawów? Zamiast wydawać fortunę w aptece, wypróbujcie domowy specyfik prosto z warzywniaka. To popularny produkt, który znajdziecie na każdym kroku i to za grosze. Choć chętnie stosujemy go w kuchni, to mało kto wie, jak wielka drzemie w nim moc, a to wielka strata. Poznajcie jego niesamowite właściwości i zapomnijcie o bólu pleców.
Domowy sposób na bóle stawów
Jeśli cierpicie na bóle reumatyczne czy stany zapalne korzonków, nie musicie stosować drogich specyfików z apteki. Wielokrotnie tańszy i w pełni naturalny ich zamiennik znajdziecie we własnej lodówce. Okazuje się bowiem, że genialnym domowym remedium na tego typu bóle są okłady z tartego chrzanu. Ten produkt już wiele lat temu stosowano w medycynie ludowej, ze względu na wyjątkowe właściwości. Wszystko dlatego, że jego wyrazisty smak nie tylko piecze nasze podniebienia, ale równie dobrze rozgrzewa od zewnątrz, a dodatkowo ma silne działanie przeciwbólowe.
Jak zrobić okład z chrzanu?
Wystarczy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach 1/4 korzenia i wymieszać ją z 1 łyżką wody na gęstą papkę. Tak przygotowaną "maść" cienko rozsmarowujemy na kawałku wacika lub gazy i przykładamy w bolące miejsca na 3 minuty. Zanim nałożymy taki kompres, warto jednak uprzednio posmarować obolałe fragmentu skóry cienką warstwą oleju.
Należy też mieć na uwadze, że chrzan ma silne właściwości i może nieco podrażniać, dlatego przy pierwszym zastosowaniu warto najpierw zrobić próbę na niewielkim fragmencie ciała i obserwować reakcję skóry.
Właściwości chrzanu
Ten pikantny korzeń ma jednak znacznie więcej dobroczynnych właściwości. Oprócz robienia okładów, powinniśmy też zajadać go ze smakiem, gdyż lista korzyści jest całkiem długa:
- wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami,
- udrażnia drogi oddechowe,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- ma działanie wykrztuśne,
- odkaża jamę ustną,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii,
- odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn,
- poprawia krążenie,
- pomaga obniżać poziom cholesterolu,
- reguluje pracę wątroby i nerek,
- zapobiega zaparciom,
- przyspiesza gojenie się ran.