Nudzą się wam już tradycyjne kotlety mielone? W tej wersji zakochacie się w nich na nowo. Tylko 3 proste dodatki wystarczą, aby zmienić stałą pozycję z baru mlecznego w wyjątkowe danie na wszystkie okazje. Sprawdźcie, co będzie wam potrzebne.

Jak podać kotlety mielone inaczej?

Mielone z ziemniakami i buraczkami to klasyka wśród codziennych obiadów i choć wszyscy kochamy ten smak, to nie sprawdza się on na większe okazje. Kiedy spodziewamy się gości, szukamy czegoś bardziej efektownego i pięknie prezentującego się na stole. Przychodzimy więc z pomysłem na mielone zapieczone pod pierzynką z ziemniaków, jajek i sera. Te 3 niedrogie składniki nie tylko podkręcają smak i aromat kotletów, ale dodatkowo nadają im zupełnie innego wyglądu. Tak przygotowane mięso prezentuje się, jak danie z najlepszej restauracji. Sam przepis jest całkiem prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zobaczcie sami.

Przepis na kotlety mielone pod pierzynką

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • 150 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wstawiamy do gotowania na twardo 3 jajka. Bułkę moczymy w wodzie przez kilka minut. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek.

2. Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, a koperek drobno siekamy.

3. Dokładnie odciskamy bułkę i dodajemy ją do mięsa mielonego razem z cebulką i czosnkiem. Wbijamy też 1 pozostałe jajko oraz wsypujemy koperek, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy w dłoniach i formujemy z niej kotlety. 

4. Jajka na twardo obieramy i drobno siekamy. Następnie mieszamy je z majonezem i 2/3 startego sera (1/3 zostawiamy do posypania na wierzchu).

5. Kotlety układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie układamy po małej garstce posiekanych jajek na twardo, następnie odrobinę tartych ziemniaków, a na to żółty ser. Na wierzchu dodajemy kleks majonezu.

6. Tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.