Czerwone buraczki to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw, używa się ich do różnych potraw: zup, sałatek, zapiekanek, a czasami nawet ciast. Z racji ich częstego wykorzystywania wiele osób z pewnością boryka się z plamami na rękach po nich  – powstają podczas obierania i krojenia buraków. Tych plam trzeba się jednak jakoś pozbyć. Poniżej znajdziecie sposoby na oczyszczenie rąk po buraczkach. 

Jak oczyścić ręce po buraczkach?

Plamy po czerwonych buraczkach są dość uciążliwe, ponieważ ciężko je domyć z rąk. Co zrobić, gdy zwykłe mydło nie wystarczy? Wtedy sięgnijcie po glicerynę zmieszaną z sokiem cytryny. Jest to sposób babć, który nigdy nie zawodzi. Jeśli nie macie w domu gliceryny – możecie zastąpić ją oliwką lub kremem do rąk.

Co jeszcze pomoże przy czyszczeniu rąk po buraczkach? Na pewno warto je szybko opłukać pod bieżącą wodą – ten sposób zadziała, jeśli styczność z sokiem z buraków nie trwała zbyt długo. Jeżeli to nie pomoże – spróbujcie przetrzeć dłonie niewielką ilością sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego. Po takich zabiegach koniecznie trzeba umyć dłonie i wetrzeć w nie krem.

Dobroczynne właściwości buraków

Mimo tego, że zdarzają się uporczywe plamy na rękach po buraczkach – naprawdę warto je jeść. Mają dużo dobroczynnych właściwości, a także bogaty skład. Posiadają wiele składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor. Są też bogate w witaminy z grupy B, C, A, E, K oraz błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze i kwas foliowy. Najwięcej składników odżywczych znajdziecie w soku wyciśniętym z buraków.

Buraki wspomagają przemianę materii, dzięki czemu usuwane są szkodliwe toksyny z organizmu. Warzywo to zmniejsza także ilość dokuczliwych migren i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.