Kozieradka to między innymi jeden ze składników mieszanki curry. Jest przyprawą o bogatych właściwościach, cenioną od lat. Ma ciekawy smak i mocny aromat, świetnie wpływa też na zdrowie, jest wykorzystywana również w kosmetologii. Była stosowana już tysiące lat temu, a z jej wspaniałych właściwości możemy korzystać również dzisiaj. Na kozieradkę możecie natknąć się również pod innymi nazwami: koniczyna grecka, fenegryka, greckie siano czy boża trawka. Najcenniejszą częścią tej przyprawy są jej żółtobrązowe nasionka.

Cenne właściwości kozieradki

Kozieradka dzięki dużej zawartości śluzu polisacharydowego działa ochronnie między innymi na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Ma też działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Z kolei przez dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.

Nasiona kozieradki także obniżają poziom glukozy i poprawiają jej tolerancję, dlatego mogą złagodzić większość objawów metabolicznych, które są związane z cukrzycą typu 1 oraz cukrzycą typu 2. Ta boża trawka pomaga też uregulować poziom cholesterolu i poprawia ciśnienie krwi.

Jest bogata w wiele witamin i minerałów, takich jak:

  • żelazo,
  • mangan,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • cynk,
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C.

Jak spożywać kozieradkę?

Kozieradka ma szerokie zastosowanie w kuchni, możecie dodawać ją do mięsa, ale też zup, sałatek, makaronów i potraw z warzyw. Dobrym sposobem jest też przyrządzenie herbaty z kozieradki. 1-2 łyżeczki nasion wsypcie do kubka i zalejcie wrzącą wodą. Trzymajcie je pod przykryciem przez 10-15 minut, a później odcedzacie.

Sproszkowane nasionka możecie zmieszać z miodem i stosować jako środek wzmacniający, przyjmując 2 razy dziennie taką mieszankę. Możecie używać ich także zewnętrznie – złagodzą wtedy stany zapalne, zadziałają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwświądowo.