Ostatnie dni przed świętami to czas gotowania grzybów i siekania kapusty. Warto jednak wykorzystać ją w całości, razem z często wyrzucanym głąbem. Kapuściany kaczan jest bowiem równie fantastyczny, co liście warzywa. Zobaczcie, jak zamienić go w smakowity dodatek do obiadu.
Głąb z kapusty- niedoceniany przysmak
Niektórzy zastanawiają się, czy głąb z kapusty jest zdrowy i czy w ogóle można go jeść. Odpowiedź brzmi: tak! Ta niedoceniana część kapuścianej głowy jest jak najbardziej jadalna, a mało tego przepyszna. Kaczan ma ciekawy, lekko pikantny smak i przyjemnie chrupie pod zębami. Co więcej, głąb jest szalenie zdrowy i to właśnie w nim kumulują się najcenniejsze wartości odżywcze kapusty. Mało kto wie, że znajduje się w nim 2 x więcej witaminy C niż w liściach kapusty. Dzięki temu, jedzenie głąba jest szczególnie polecane w okresie zimowym, aby wzmacniać odporność i chronić się przed przeziębieniem, grypą i wszelkimi infekcjami.
Co można zrobić z głąba kapusty?
Ten smakołyk można wykorzystywać podobnie jak same liście kapusty, zarówno do gotowania, smażenia, pieczenia, jak i na surowo. Warto więc skrajać go razem z liśćmi i wykorzystać do farszu na pierogi, bigosu czy łazanek, albo zostawić na później i przerobić na zupę, zapiekankę czy placki. Najprościej jednak będzie zrobić z niego przepyszną surówkę. Taki dodatek do obiadu nie tylko podkręci smak kotlet czy ryby, ale będzie też potężną dawką zdrowia. Do przygotowania surówki wystarczy kilka prostych składników i podstawowe przyprawy, które każdy ma w swojej kuchni.
Surówka z głąba kapusty - przepis
Składniki:
- głąb z kapusty
- 1 mała kalarepa
- 1 marchew
- 1 słodkie jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Z kapusty wykrajamy głąb i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Podobnie ścieramy obraną marchew.
2. Jabłko i kalarepkę obieramy i również ścieramy, ale na drobniejszych oczkach. Koperek myjemy i drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy razem z sokiem z cytryny, oliwą oraz przyprawami. Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut do lodówki, ale jeśli macie więcej czasu, zróbcie ją wieczór wcześniej i odstawcie na całą noc, gdyż najlepiej smakuje na drugi dzień.