Pestki winogron w polskiej kuchni spotykane są niezwykle rzadko. Szkoda, ponieważ mają bardzo wiele cennych właściwości. Często jednak zastanawiamy się, czy ich jedzenie jest w pełni bezpieczne. Okazuje się, że tak. Choć może nie należą one do najsmaczniejszych, to warto włączyć je do posiłków.

Jakie właściwości mają pestki winogron?

Pestki z winogron zawierają wiele cennych mikroelementów, między innymi witaminę E, która uchodzi za najsilniejszy antyoksydant. Poprawiają także krążenie krwi i pozytywnie wpływają na jędrność skóry. Są też świetnym remedium na alergie i infekcje.

Działają także pozytywnie na komórki mózgu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. Zawierają także dużą dawkę melatoniny, która jest odpowiedzialna za rytm dobowy człowieka. Wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku i wykazują działanie przeciwwrzodowe.

Przeciwwskazania do jedzenia pestek z winogron

Jedzenia pestek z winogron lub oleju z nich powinny unikać osoby, które cierpią na jakiekolwiek schorzenia układu sercowo-naczyniowego lub stosują leki rozrzedzające krew. Wtedy wprowadzenie ich do swojej diety należy wcześniej skonsultować z lekarzem

Preparaty na bazie pestek winogron powinny odstawić także przyszłe mamy na czas ciąży oraz karmienia piersią. Jedne z badań dowiodły, że spożywanie procyjanidyn, które są zawarte w nasionach winogron, może mieć negatywne konsekwencje na potomstwo i wywoływać u niego w przyszłości insulinooporność.

Olej z pestek z winogron

Jeśli jednak nie lubicie pestek i ich twardej struktury, możecie użyć oleju, który robi się ze zmielonych pestek winogron.

Olej z pestek z winogron posiada dużą liczbę przeciwutleniaczy. Jednym z najcenniejszych składników jest witamina E. Wpływa ona pozytywnie na układ odpornościowy i zapobiega wielu infekcjom. Posiada też dużą ilość witaminy A, która poprawia widzenie oraz pracę układu immunologicznego. Olejek wspaniale wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci przez to, że bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Warto też wspomnieć o witaminach K i D, które pozytywnie wpływają na wzmocnienie bariery lipidowej skóry.
Olej ten pomaga obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu, ale też podwyższyć zawartość tego dobrego. Posiada też silne właściwości przeciwzapalne, które wykorzystuje się w przypadku infekcji, zmian trądzikowych albo podrażnień.
Stosując go na włosy wykazuje właściwości nawilżające, odżywcze i regeneracyjne. Jego regularne stosowanie wpływa na gładkość oraz miękkość włosów.
Duża zawartości kwasu foliowego, flawonoidów lub witaminy E wpływa na poprawę kondycji skóry i pomaga w opóxnieniu procesów starzenia.

Świetnie sprawdzi się do surówek, zimnych przekąsek, sałatek i domowych sosów. Najlepsze działanie wykazuje w temperaturze pokojowej. Nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ zawarte w nich kwasy wielonienasycone utleniają się, zamieniając się w szkodliwy glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Dlatego najlepiej stosować go na zimno.