Kurczak pieczony w całości to smaczny i elegancki obiad, jednak nie zawsze wychodzi nam tak aromatyczny i soczysty, jakbyśmy tego oczekiwali. Lepiej więc zamiast niego, wybrać same udka i zapiec w kapuście, a wtedy możemy mieć pewność, że obiad wyjdzie doskonały. Połączenie delikatnego w środku i chrupiącego na zewnątrz mięsa ze słodko-kwaśną kapustą na ciepło oczaruje każdego.
Jak upiec udka z kurczaka, żeby były smaczniejsze?
Te rodzaj mięsa zwykle po prostu naciera się przyprawami i zapieka, jednak można jeszcze smaczniej. Zamiast po raz kolejny robić zwykłe pieczone udka w marynacie, zdecydowanie lepiej najpierw lekko je obsmażyć, a następnie zapiec na kapuście kiszonej z aromatycznymi przyprawami. W ten prosty sposób zrobimy genialny obiad 2w1, gdyż tak przygotowane pieczone udka na kapuście nie potrzebują już żadnych surówek ani innych dodatków.
Już samo połączenie lekko karmelizowanej kiszonki z mięsem będzie strzałem w dziesiątkę, jednak aby uzyskać pełnię smaku, warto dodać do kapusty suszone śliwki i miód, które zbalansują jej kwaśny smak i sprawią, że po upieczeniu będzie obłędnie pachnąca. Taki zestaw dodatków to absolutny pewniak, gdyż dobrze wiemy, że świetnie sprawdza się w przypadku bigosu.
Przepis na pieczone udka w kapuście
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 niewielka marchewka
- 1 cebula,
- 1,5 łyżki miodu,
- 5 suszonych śliwek,
- 2 liście laurowe,
- 1 płaska łyżeczka kminku,
- 2 łyżeczki posiekanych ziaren jałowca,
- pół łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/3 szklanki bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Udka myjemy, suszymy i marynujemy w 1 łyżeczce miodu, jałowcu, tymianku, majeranku oraz soli i pieprzu. Mięso dokładnie obtaczamy marynatą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
W ty czasie kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soki i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju i dorzucamy do kapusty. Suszone śliwki siekamy, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko dodajemy do kapusty, razem z koncentratem pomidorowym, 1 łyżką miodu oraz kminkiem, listkami laurowymi i solą z pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Zamarynowane udka kurczaka obsmażamy na oleju z każdej strony, a następnie układamy na kapuście. Wszystko zalewamy bulionem, przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.
Źródło: oryginalnysmak.pl