Dobrej jakości lemoniadę zrobicie z łatwością sami w domu. Posłodźcie ją miodem - ma on do zaoferowania zdecydowanie więcej niż cukier. Rozpuśćcie go w ciepłej wodzie (w temp. do 40 st. C) - w ten sposób nie stracicie jego cennych właściwości przeciwzapalnych i antyalergicznych. Miód wspiera też odporność, działa antybakteryjnie, wzmacnia organizm i jego regenerację oraz wspiera przemianę materii. Mimo wielu wartości odżywczych, problem dla niektórych osób tkwi w innym składniku - i nie jest nim słodzidło.
Dlaczego warto pić lemoniadę?
Na początek dobra wiadomość: większość ludzi może sięgać po nią bez oporów. Lemoniada, pod warunkiem, że nie będzie zbyt słodka, pomoże wyrównać poziom glukozy i "złego" cholesterolu LDL we krwi - dzięki temu napój ma wpływ na obniżenie ryzyka problemów z sercem czy udaru. Witamina C zawarta w cytrusach pomaga utrzymać odporność na wysokim poziomie, regenerować skórę i wzmacniać naczynia krwionośne. Jest ona też antyoksydantem, który spowalnia procesy starzenia się i zmniejsza skutki działania wolnych rodników w organizmie, a oprócz tego wspomaga produkcję kolagenu, która z wiekiem naturalnie spada. Kwas askorbinowy (wit. C) świetnie wpływa również na skórę: rozświetla ją, nawilża od środka i wspiera jej regenerację. Jako antyoksydant, chroni też komórki przed stresem oksydacyjnym, który prowadzi do ich niszczenia.
Związki zawarte w cytrynach wspierają również produkcję enzymów trawiennych. Lemoniada, szczególnie bez cukru, świetnie "oszukuje głód" - co ważne dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów i mają problem z podjadaniem. Zimna woda z cytryną lub limonką ponadto świetnie pobudza, więc od czasu do czasu możecie zastąpić nią kawę lub herbatę, z podobnym efektem. Postawi was na nogi i zwiększy koncentrację dzięki olejkom eterycznym.
Ponadto lemoniada to świetny napój dla osób zagrożonych odwodnieniem - szczególnie dzieci i starszych, którym często trzeba przypominać o piciu odpowiedniej ilości wody. Woda z cytryną, nawet bez dodatku cukru, smakuje im też często lepiej niż czysta - bez dodatków.
Kto nie powinien pić lemoniady?
Do szklanki lemoniady pełnej zalet trzeba jednak wrzucić łyżeczkę dziegciu. Lemoniada nie jest polecana osobom z nadkwasotą żołądka i refluksem. Napój ma wysokie pH, przez co może jeszcze bardziej podwyższać odczyn w żołądku. To z kolei prowadzi do zgagi i nasilenia się refluksu u osób, które zmagają się już z tym problemem. Po wypiciu wody z dodatkiem cytryny u takich osób mogą pojawić się bóle brzucha, uczucie dyskomfortu i nieprzyjemne odbijanie kwaśną treścią żołądkową.
Cytryny w większej ilości lub skoncentrowane, jako sok, mogą też na niektórych działać fotouczulająco. U osób ze skórą wrażliwą po wypiciu lemoniady i ekspozycji na słońce może pojawić się rumień, wysypka lub pęcherzyki, a nawet trudne do usunięcia przebarwienia. Warto więc pamiętać o tym, chłodząc się tym napojem na plaży, grillu czy pikniku pod chmurką.
Co zastąpi lemoniadę w upał?
Takie osoby zamiast lemoniady mogą np. przygotować wieczorem wodę smakową na bazie ogórka i mięty lub bazylii i włożyć ją do lodówki. Na rano napój ogórkowy będzie gotowy. Możecie też zrobić domową arbuzadę, miksując kilka dużych kawałków arbuza z wodą gazowaną lub bez. Do takiej mikstury dodajcie też miętę - będzie wspaniale chłodzić. Do arbuza dobrze pasuje również rozmaryn. Ciekawą i smaczną propozycją mogą być też wody aromatyzowane domowym syropem, np. z kwiatów czarnego bzu, lawendy lub wodą różaną.
Nieco przewrotną opcją, bo na ciepło, będzie herbata miętowa na gorąco ze sporą ilością cukru - taka, jaką piją w upał Marokańczycy. Po początkowym mocnym rozgrzaniu i wypoceniu nadmiaru energii otrzymacie efekt chłodzący, który będzie łagodniejszy niż po wypiciu zimnego napoju, ale utrzyma się on zdecydowanie dłużej.
















