Ograniczacie mąkę w diecie, ale czasem tęsknicie za pysznymi naleśnikami? Ten przepis będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Wystarczy tylko woda i garstka popularnych drobinek, a w mig stworzycie idealne ciasto naleśnikowe, z którego idealnie wychodzą cieniutkie i elastyczne placuszki. Zobaczcie, co dodać do naleśników zamiast mąki, a będziecie zaskoczeni.

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Zastanawiacie się, co można dać zamiast mąki do naleśników? Płatki owsiane, otręby czy mączka migdałowa to tylko początek długiej listy zamienników. Mało kto wie jednak, że jako baza do cieniutkich i elastycznych placuszków świetnie sprawdzi się czerwona soczewica. Przygotowane z niej naleśniki są smaczne, ale i znacznie bardziej wartościowe niż te tradycyjne, nie tylko z powodu braku pszenicy, ale też dużej ilości cennego białka. Co więcej robi się je banalnie łatwo i tylko z 2 składników. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić naleśniki z soczewicy?

Co ciekawe, soczewicy nie trzeba wcześniej gotować, a wystarczy tylko zalać wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie dokładnie odcedzamy soczewicę, po czym zalewamy ją nową porcją świeżej wody i blendujemy. W ten prosty sposób powstanie gładkie i jednolite ciasto naleśnikowe, z którego usmażycie idealnie elastyczne i rumiane placuszki. Trzeba tylko trzymać się ścisłych proporcji soczewicy do wody, bo inaczej ciasto może się nie udać. Zobaczcie więc dokładne ilości i koniecznie przetestujcie naleśniki z soczewicy w swoich kuchniach. 

Przepis na naleśniki z soczewicy

Składniki:

  • 100 g suchej soczewicy czerwonej + woda do namoczenia,
  • około pół szklanki wody,
  • sól.

Przygotowanie:

Wieczór wcześniej zalewamy suchą soczewicę wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy ziarenka i wlewamy 100 ml świeżej wody oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto na naleśniki wylewamy niewielkimi partiami na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Naleśniki z soczewicy smażymy przez około 2-3 minuty z obu stron, aż będą rumiane.