Nie macie pomysłu na naleśniki, które będą lekkie i jednocześnie niezwykle miękkie? Ograniczacie mąkę pszenną lub macie w rodzinie kogoś, kto jej nie toleruje? Nic straconego. Wybór mąk bezglutenowych jest dość szeroki, jednak potrafią być ciężkie i mało elastyczne w formowaniu i rolowaniu. Na pomoc przychodzi mąka ryżowa i ziarna ryżu, które po zblendowaniu świetnie nadają się jako baza do naleśników. Nie musicie dodawać ani mleka ani jajek. Kilka składników, mikser i patelnia. Tyle was dzieli od przepysznej bazy do wielu potraw.
Jak zrobić naleśniki ryżowe?
Wybierzcie do smażenia patelnię do naleśników lub tę z powierzchnią nieprzywieralną typu non-stick. To zapewni płynne smażenie ryżowych naleśników. Do ich przygotowania warto użyć ryżu jaśminowego lub tego o wysokiej lepkości. Świetnie sprawdzi się ryż do sushi czy ryż koreański. Dostaniecie go w dziale z żywnością azjatycką.
Składniki:
- szklanka ryżu,
- łyżka mąki ryżowej,
- 3 szklanki wody,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ryż namoczcie w wodzie przez całą noc, albo przynajmniej przez około 4-5 godzin.
- Następnego dnia zlejcie wodę i przełóżcie ryż do blendera.
- Dolejcie wodę, dosypcie sól i cukier.
- Otrzymacie biały płyn po zmiksowaniu.
- Wylewajcie cienką strużką na rozgrzaną patelnię wraz z olejem.
- Co jakiś czas mieszajcie masę łyżką, aby na dnie nie zebrała się cała sucha masa.
- Smażcie przez około 2 minuty każdy placek, aby był równomiernie wypieczony.
- Przełóżcie ulubionymi dodatkami.
Czym nadziać naleśniki ryżowe?
Naleśniki na bazie mąki i ziarenek ryżu to wspaniały pomysł na azjatycki farsz. Możecie zrobić je zarówno na słono, jak i w wytrawny sposób. Ciekawym pomysłem jest użycie miękkiego ryżu, gotowanego na mleku kokosowym z dodatkiem mango. Klasyczne sticky rice w rulonie z naleśnika będzie ciekawą odmianą dla dzieci, jak i dorosłych smakoszy.
Kiełki bambusa, mięso wieprzowe i sos sojowy to kolejne składniki, które możecie owinąć w płaty ryżowe. Są dość neutralne w smaku, dlatego nie będą dominować w potrawie. Posłużą jedynie jako opakowanie, które smacznie wkomponuje się w całość. Usmażcie w nich także kawałki warzyw duszonych na woku z odrobiną sosu. Możliwości jest mnóstwo - ogranicza was jedynie wyobraźnia.